3. mrt, 2021

Zeer duidelijke instructies ... bravo !

Beste schaakvrienden,

Vrijdag begint de eerste ronde van wat een primeur is in het schaak landschap. De dichtste benadering van remote live schaken die we kunnen maken denk ik en hopelijk het begin van een nieuw soort schaken dat ook na covid kan blijven bestaan. Afstand en verplaatsing is geen issue meer nu we thuis vanuit onze comfy stoel kunnen spelen.

 De spelerslijst is volledig en ik ben heel blij dat het toernooi helemaal volzet is. We deden er nog 10 extra plaatsen bij en ook die stoelen raakten gevuld! Schitterend. Iedereen heel hard bedankt om mee te spelen en dit nieuwe systeem een kans te geven.


Versnelde paringen

Er is een grote diversiteit in elo sterkte tussen de spelers en een beperkt aantal ronden (5) en daarom is het aangewezen versnelde paring toe te passen. Meer nog we gaan dubbel versnelde paringen toepassen! Details hierover ga ik jullie nu besparen maar het komt erop neer dat we fake punten toekennen de eerste 2 ronden om de paringen wat bij te sturen (dit wordt vaker gedaan). Dit zorgt ervoor dat de eerste 2 rondes mensen van ‘ongeveer’ gelijke sterkte tegen elkaar spelen (en voor wie het toch wil weten: Ronde 1: 1->20 +2 en 21->40 +1 en Ronde 2 1->20 +1).


Myvcc ruimtes

Op https://myvcc.be zijn er 2 ruimtes aangemaakt. Een speelzaal "dboszaal" genaamd waar we zullen spelen en een analyse ruimte "dbosanalyse" waar de toeschouwers zitten en waar je naartoe kan na de partij.  dbos staat voor De Belgische Online Schaakclub trouwens.

 Het doel van het toernooi is plezier hebben. Veel plezier hebben. Zowel op het bord, waar het de moment is om eens die nieuwe opening uit te proberen in een lange partij ;) als naast het bord, in de analyse met je tegenstander en met uw pintje in een van onze comfy zetels in de dbosanalyse zaal.

Daar zullen de partijen becommentarieerd zullen worden door 2 FM's Helmut Froeyman en Frederic Decoster.

 Er zijn veel nieuwe spelers, we gaan ons uiterste best doen deze mensen te voorzien van een woordje uitleg (indien ze dit wensen ;)). Er zijn ook veel spelers die al een tijdje stil gelegen hebben en opnieuw hun bord van onder het stof gehaald hebben.

Wie je ook bent, als je vragen hebt over je partij, stel ze. Er is voldoende elo geweld aanwezig. Vind je niemand, mail mij en ik zie wat ik kan doen.

Mocht er eens iets niet helemaal volgens plan verlopen reken ik op sportiviteit en begrip, we spelen niet voor een gouden paard alleen voor eeuwige roem.

Mocht er je toch iets tegen gaan , feedback is altijd welkom. Mail mij gerust! We kunnen maar bijsturen.


Ditjes en datjes

Touché telt niet. De tegenhanger hiervan is de 'mouse slip' (waarbij je je stuk per ongeluk op het verkeerde veld zet). 

Je tegenstander heeft absoluut geen verplichting om een terugname toe te staan (maar het mag uiteraard, hangt af waarvoor je speelt).

De foto van je Google profiel wordt gebruikt als beeldje op de map. Stel gerust een leuke foto in! Klik hier voor instructies: https://bit.ly/385MYe6


Communicatie

Om vlot te communiceren (en hopelijk ook wat plezier te hebben en elkaar wat beter te leren kennen) heb ik voor dit toernooi een whatsapp groep gemaakt die vrijblijvend te joinen is. Mocht u eens later zijn kan of je wilt afspreken kan je eventueel je tegenstander hierop terugvinden. Wie wil kan joinen met https://chat.whatsapp.com/CSsEfwzS252ANCqqd0xBad

Ik zal in attachment ook een excel steken met de namen op lichess van de spelers alsook de email adressen.

Zet mij altijd in cc als er een mail gestuurd wordt. Bij discussie zijn meldingen per email de enige bindende. Ik zag dat mensen al in de opmerkingen schreven welke dag ze wat later zullen zijn. Dat is vriendelijk maar je zal toch je tegenstander nog moeten verwittigen.

 Ik ben mij ervan bewust dat niet iedereen even handig is met de computer en dat het soms wat overweldigend kan zijn.  Daarom voorzie ik DONDERDAGAVOND om 19u een test moment waar we alle audio en video problemen proberen op te lossen.

Installeer alvast Google Chrome op uw toestel. Daar werkt alles het vlotst op. Download Chrome hier : https://bit.ly/3uOnCve 

Donderdag ga je naar https://myvcc.be en je logt in met je Google account. Tik als kamer in: dbosanalyse en je komt in de analyse ruimte. Zet u in een zeteltje met uw avatar en klik op het groene vierkantje met de rode link in.

Vrijdag

Om het nog even kort samen te vatten: 

We gebruiken 2 platformen: myvcc en lichess. Die twee staan op zich los van elkaar. 

Myvcc wordt gebruikt om de virtuele beleving leuk te maken en de meetings op te zetten waarbij je je tegenstander ziet. Lichess gebruiken we om de zetten door te geven en de klok bij te houden.

Je gaat vrijdag naar het lokaal op https://myvcc.be, logt in en gaat naar de speelzaal dboszaal  Daar ga je aan het bord zitten met jouw bord nummer naast. De paringen komen op http://oks.myvcc.be

Je klikt op het groene vierkantje boven je tafel (met de schakel in) en de meet zal open gaan. Als je tegenstander er is zal je elkaar kunnen zien en praten. 

Vervolgens daagt de een de ander uit op 90 min en 30 sec, klik het goede kleur aanen de partij kan beginnen.

Zet jezelf op 'stil' zodat je tegenstander niet alles hoort.

Wil je opgeven dan doe je dit op lichess. Wil je remise aanbieden dan zeg je dit best want je tegenstander zal dit anders allicht niet opmerken merkten wij.

 Je kan ook nog altijd eens dit instructiefilmpje bekijken dat je vast al zag: https://www.youtube.com/watch?v=RGctZYe_Pr0&list=PLqSHyk9SZMs3lnhYmmBTzOg8UZ2ToTyjG&index=3

 

De paringen voor de eerste ronde komen vanavond online op http://oks.myvcc.beIn attachment de spelerslijst met hun email adressen en de lichess namen. Bon, lange mail.. als er nog vragen zijn verzamel ze dan voor donderdag of mail mij zodat we vrijdag vlot kunnen starten.

Tot donderdag voor de testsessie of vrijdag voor de eerste ronde!

Mark