1. sep, 2018

14-e édition du Festival d’échecs de Dieppe du 25 Août au 1 septembre 2018

Quatre tournois à cadence international et 1 tournoi parallèle : l’Open de la Côte d’Albâtre sur 5 rondes système Suisse à cadence 60' + [30''] du 28 au 31 Août.  En tout 444 joueurs dont de nombreux titrés.

Cette année je me limite à l’Open de la Côte d’Albâtre.  Mon épouse m’accompagne et comme les rondes se jouent principalement le matin nous allons en profiter pour visiter les environs.

Dinsdag R1 om 10 u

Met zwart tegen « une petite poussine » met Nationale Elo 1060. Het meisje speelt niet slecht maar overziet de gevaren van een penning en verliest een stuk. Ze speelt verder nog aardig door en het blijft opletten geblazen want ze zet gewiekste valletjes op … uiteindelijk moet ze zich laten mat zetten. Vroeg gedaan en nu met vrouwlief een restaurantje uitzoeken (mosseltjes natuurlijk voor mij)  en daarna rondkuieren op het strand en de haven van Dieppe.

Woensdag dubbele ronde

R2 met wit tegen een jong talent met 1871 F. We spelen een door mij gekende variant en ik kom dus zonder kleerscheuren uit de opening. In een cruciale fase durf ik de “juiste” agressieve zet niet spelen en kies voor de verdediging.  Zoals dikwijls gaat het dan van kwaad naar erger, ik kom in de verdrukking en moet na kwaliteitsverlies en zero compensatie snel de vlag strijken.

Gelukkig is ondertussen de regenvlaag van de morgen over en kunnen wij onze toeristische plannen verderzetten. Le Château de Miromesnil (Tourville sur Arques) en le cap et phare de l’Ailly (Sainte Marguerite de la Mer).  

R3 om 21 u in het gerenoveerde Casino de Dieppe. Met zwart tegen een benjamin 1287 F … hij won al van een 1600 en hij doet het ook niet slecht in de Open B. Hij verlaat de gekende paden in de opening (voor mij toch) en bereikt een aardige stelling die ik net in evenwicht kan houden.  Ik kom wel in de verdrukking en riskeer een pion en de kwaliteit te verliezen.  Bij nader inzicht is dat nog zo slecht niet. Ik kan mijn stukken bevrijden en zie dat ik voor mijn kwaliteit een extra stuk dat geen ontsnappingsvelden meer heeft zal winnen . Toch is het ver van voorbij.  Ik heb nu wel de bovenhand en enkele goed gekozen stille zetten geven mij kans op winst. Hij spartelt goed tegen en dreigt ook even mat dat ik nog net kan pareren. Nu is het mijn beurt … die matdreiging bracht zijn Dame in een situatie dat ze geen goede velden meer heeft … en ze gaat dan ook verloren 0-1 en 2 uit 3. Match gedaan om 24 uur en tegen 1 uur in bed. Geen voorbereiding voor volgende dag dus.

Donderdag R4  

Verrassing … met wit tegen een Belg 1655 F, een toernooivriend die zich duidelijk wel voorbereid heeft (wij spelen voor de 3-e keer tegen elkaar met dezelfde kleur). Toch geraak ik door de opening maar zonder noemenswaardig voordeel. In een kritieke fase in het middenspel durf ik andermaal de juiste zet niet spelen en kies voor een passieve opstelling die mij een pion kost.  Met mijn verdedigende opstelling gaat dit op termijn ook wel de partij kosten.  Ik probeer dan maar iets … een eeuwig schaak misschien … hij geeft mij die kans, die ik grijp, maar het blijkt een val te zijn en verlies mijn Dame. 0-1

Geen toeristische uitstap vandaag.  Het weer zit ook niet mee. Dan maar eens uitgebreid gaan eten en dan wat shopping voor mijn Monique.

Vrijdag slotronde  

Met zwart tegen een Estimé 1399 en dus weer niets te verdienen op Elo vlak pffff. En plus … de man stuurt zijn kat. Ik win met forfait.  Positief: vroeg gedaan en we kunnen onze toeristische toer verder zetten.  Het wordt Le Treport en Mers les Bains.

Tot slot

  • 19-e op 48 deelnemers met 3 uit 5 maar 12 Elo punten verlies

  • 7 restaurants

  • En veel mooie dingen gezien in Normandië