1. jul, 2019

12-e editie van het Open van Cambrai

Dit internationaal toernooi ging door van 28 t/m 30 juni 2019 en voor de eerste keer niet meer in de prestigieuse "Salle de la Manutention" maar in een nieuwe toernooizaal, "le Marché Couvert de Cambrai".  Zoals de voorzitter van Cambrai Echecs het verwoordt: "Un peu moins de vieilles pierres mais une qualité d’accueil exceptionnelle dans un quartier Cambrésien très animé. Un parking gratuit à proximité : la Grande Allée du jardin public." Een beetje somber qua verlichting maar lekker koel want we speelden in de sous-sol.  Lekker meegnomen tijdens de "canicule" (33 °). 7 ronden zwitsers met 66 deelnemers, ietsje minder dan gebruikelijk maar de warmte zal hierin wel meegespeeld hebben denk ik. Opmerkelijk veel belgen op het appel (38%) en een record opkomst van dames (12%).

Verleden jaar moest ik verstek geven maar het jaar voordien behaalde ik nog de prijs van de beste veteraan.  Deze keer verliep het mij niet zo goed ... 3 uit 7 (2 winstpartijen waarvan ik er nog één via forfait won en 2 remises). Ik kwam steeds goed uit de opening maar blunderde een partij weg door een oud zeer: te rap spelen in een gewonnen stelling en verprutste ook nog 2 partijen  in de eindspelfase. Die blunder (een mat in één) in ronde 3 ontgoochelde me dermate dat ik mijn normaal spelpeil niet meer haalde.  Resultaat: verlies van 23 Elo punten maar de kennis opgedaan waar ik nog (steeds en harder) moet aan werken! Het is blijkbaar tamelijk gemakkelijk om iets nieuws aan te leren (en te onderhouden) dan een slechte gewoonte af te leren! 

Geen verslag van de ronden deze keer maar mijn blunder wou ik u toch niet onthouden: 

Zerbid Claude (1785) - Jacky (1574)

Ik sta 2 pionnen voor en er staat een paard en prise ... zonder nadenken sloeg ik dat paard op h5 ... en er volgde Lh7 mat 😠 en dit met nog 20 minuten op mij klok! Beter was:

De volledige uitslagen en details van het toernooi kan je hier raadplegen.