Open Vlaams Kampioenschap 2019

Ik had mij voorgenomen om geen toernooien meer te spelen met meerdere ronden per dag ... maar de roep was te sterk! Van 30/5 t/m 2/6 neem ik dus deel aan het Open van de VSF. Voor de vierde keer al en tot hier toe met weinig succes. Even toetsen of mijn vernieuwde toernooiaanpak in de praktijk zal werken. 

Alle info over dit toernooi vind je hier.

Dag 1: 2 ronden

Ronde 1 met wit tegen Rudy Van De Wynkele (1861) die eindigt als 2-e op het podium! Ik kom zeer goed uit de opening maar door een minder acurate zet verlies ik een pion op zet 21. Ik hou echter goed stand maar moet uiteindelijk buigen voor het Elo overwicht. Al bij al een sterke partij van mij.

Ronde 2 met zwart tegen Bunkens Rudy (1746). Gezondigd tegen verschillende openingsprincipes en snel verloren. 

Dag 2: 2 ronden

Ronde 3, ik beland op het laatste bord met wit tegen De Caluwe Gerard (1195). Ik win een pion op zet 17 maar het kost mij tot zet 55 om hem op de knieën te krijgen. Weer een fout tegen een basisprincipe (King in the center).

Ronde 4 Met zwart tegen Tollenaere Bert ik slaag erin om remise te houden maar objectief gezien stond ik verloren.

Dag 3: 2 ronden

Ronde 5 met wit tegen Deblauwe Pauwel (1713). Ik bekom na de opening een verschroeiende Koningsaanval maar kan het niet afmaken.  Ik kom nu zelf onder druk te staan en sluit af met een blunder van formaat: een familieschaak 😠.

Dag 4: slotronde

Met wit tegen Liveyns Rune (1875). Dit ging gemakkelijk en rap want het kereltje kwam niet opdagen. Spijtig van mijn verplaatsing maar dan maar genieten van het goede weer aan de kust!

En wat hebben wij geleerd in dit toernooi?

 • ik val weer in mijn oude gewoonte: te veel toernooien (is al mijn 5-de dit jaar)
 • trein, tram, bus ... de stress om mijn laatste trein te missen heeft mij zeker anderhalf punt gekost. Daarenboven is er die stomme regel van de NMBS dat op weekdagen je enkel de trein mag nemen vanaf 9uur.  In De Panne vertrekt die om 8u52'.  Dan maar met de auto ... maar 100 km is blijkbaar te veel om op en af te rijden.
 • En ... blunders zijn er nog altijd 😀 

 

 

Open VSF kampioenschap 2018 in Gent

Zeven ronden zwitsers in 4 dagen waarvan ik slechts 4 ronden speelde. Moet het een beetje kalmer aan doen sinds mijn VCA. Ook de wagen is uitgesloten ... het wordt dus de trein.

Alle details van het toernooi via deze link.

 

Ik begin pas in de namiddagmatch om 17 u in ronde 2 met wit tegen een veteraan rated 1551.  Het gaat gelijk op en zonder noemenswaardig voordeel voor beide kanten komen we in het eindspel. Daar laat ik uiteindelijk de remise schieten door op winst te willen spelen. 0 - 1  

Vrijdag speel ik enkel ronde 3 ... met zwart tegen een jonge gast met elo 1275 ...  ik win gemakkelijk na een stukoffer waarna een ondekbaar mat volgde 1-0.  Zaterdag zal ik toch 2 ronden spelen, blijkbaar moet men minimum 4 ronden spelen en zondag zal ik niet komen voor de laatste ronde want de kinderen zorgen voor een verrassing voor moederdag en dat mag ik niet missen.  

Zaterdag morgen in ronde 5 met zwart tegen een 1654 ... mijn beste partij van dit toernooi. Sta wel iets gewrongen maar mijn paard doet rare spongen en dat heeft mijn tegenstander een beetje onderschat ... het kost hem eerst een pion en dan een kwaliteit en uiteindelijk de partij 0-1.   Het is mooi weer en ik heb rustig de tijd om te gaan eten op een terrasje ... het wordt de Neptune op het Sint-Veerleplein ... een terrasje met view op het Gravensteen. 

In de namiddag ronde 6 om 17 u (weer opletten om de trein niet te missen). Pech ... ik wordt gepaard met wit tegen een jong talentje (11 jr en 1496 elo's ... zijn grote zus, denk ik, een WFM met 2197 Fide speelt in de gesloten reeks ...).  Een onoplettendheid in de opening kost mij een pion maar ik heb er wel compensatie voor met een sterke aanval op de Koningsvleugel.  De jongen lost het echter mooi op en mijn voordeel verdwijnt. Hij ruilt af en geeft zijn Dame voor mijn 2 Torens nadat hij nog een pion gesnoept heeft. In een wanhoopspoging neem ik een stuk niet terug om een mogelijk eeuwig schaak te kunnen geven (zijn koning staat in de trek). Hij ziet dit niet en gaat een pion verdedigen. Mijn schaak kwam als een verrassing en toen ging hij even twijfelen en treuren omdat hij dacht een mooie winst verkwanseld te hebben.  Het was echter maar een schijnremise en na een 10-tal schaakjes kon hij zijn Koning toch in een schuilhaven krijgen. 0-1. Goed gespeeld van de jongen!

Ik eindig dus met 2 uit 4 en 3 afwezigheden ... te weinig om van een geslaagd toernooi te spreken 🙂. De gesloten reeks werd gewonnen met 6,5 uit 7 door IM Dockx Stefan 2432 en is dus kampion van Vlaanderen. In de open reeks kwam Dauw Sterre Elo 2004, eveneens met 6,5 uit 7, als winnaar uit de groep.  

 

VSF Open toernooi 2017

Andermaal geörganiseerd door de KGSRL in hun vernieuwd Caïssahuis. Sterke opkomst met heel wat veelbelovende jeugd. Vierdaagse van 25 t/m 29/5, 7 ronden standaard Fide ritme.

In de "gesloten reeks" spelen 18 door de Vlaamse Schaakfederatie geselecteerde spelers. In de "open reeks" alle andere spelers ... dit jaar 51 deelnemers.

Hierna mijn lot. 

 

Dag 1 dubbele ronde

Ronde 1 om 10u30 met wit tegen Van De Wynckele Rudy 1907 Fide. Ik kom goed uit de opening maar het evenwicht is nooit echt verstoord.  Na een mindere zet in het middenspel neemt zwart het initiatief over. De balans blijft wel in evenwicht maar ik vind de juiste voortzettingen niet en kan de Koningsaanval niet meer pareren zonder Dameverlies. Ronde 2 pas om 17 u ... dus ruim de tijd om te eten in mijn lievelingsrestaurant "In de oude Vismijn" (de Bord' eau).

Ronde 2 met zwart tegen Bosschem Eddy 1918 Fide. Ook hier kom ik goed uit de opening.  Mijn tegenstander heeft wel initiatief maar concretiseert dit niet in materieel voordeel.  Ik hou stand en we besluiten tot remise.

Dag 2 dubbele ronde

Ronde 3 met wit tegen Liveyns Rune, jong talentje van 12 jaar met Elo 1789 Fide. Kent blijkbaar goed zijn theorie. Na de opening die volledig evenwichtig is speel ik op zet 15 Dd2 ipv Dc2.  Het verschil tussen evenwicht en 1,5 voordeel voor zwart.  De jonge kerel buit dit verder uit met klasse en ik mag opgeven op zet 30.

Ronde 4 met zwart tegen Bonnaffe Xavier 1576 Fide. In een variant die ik nochtans goed ken ben ik iets te snel met het nemen van terein winst en er gaat een pion verloren.  Een tweede pion zal sneuvelen. Erger nog ik kan zelf geen voorsprong in ontwikkeling bekomen want er dreigt een derde pion te vallen.  Objectief gezien sta ik hier glad verloren maar ... die derde pion durft hij niet nemen (denkt hiervoor tijd te hebben).  Ondertussen doe ik enkele complexe zetten die hem doen nadenken, spoken doet zien en zijn tijd verorbert.  En ja ik win een pion terug ... maar hij kan er nog steeds 2 gezonde vóór blijven als hij die hangende pion durft pakken.  Nee dus ... ik complikeer de zaken verder en win mijn tweede pion terug ... gekoppeld aan een pseudo dreiging op zijn Koningsvleugel ... de "schwindel" lukt.  Na enkel zwakke verdedigingszetten laat hij een loper ongedekt en die had ik gezien en haal ik mooi binnen. Oef 0-1 

Dag 3 dubbele ronde en "total disaster"

Ronde 5 met zwart tegen een ander jong talent van 15 jaar De Bock Thijs 2074 Fide.  Hij stapt in een door mij goed gekende variant waar ik in de opening een pion win.  Gevaarlijk maar winnend als ik door mijn ontwikkeling geraak. Het lukt aardig maar op een onverwachte zet begin ik nu ook spoken te zien en antwoord niet optimaal.  Hierop gooit hij er nog een kwaliteit boven op.  In feite was dit een blunder want na een stille tussenzet kon dit mij een vol stuk opleveren. Ik neem echter direct de kwaliteit en zie dan dat er na 5 zetten een vernietigende Koningsaanval volgt.  Ik geef op als het mat niet meer te pareren valt.

Ronde 6 met wit tegen De Schepper Marcel, veteraan zoals ik, met 1618 Fide. Ik kom beter uit de opening en verbeter mijn positioneel voordeel gestaag tot ik de kwaliteit win.  Ik sta nu duidelijk gewonnen maar begin te snel te spelen ... zijn loperpaar is ook "embettant". Ik let niet op, verplaats mijn Dame en laat een paard ongedekt achter ... stukverlies en ook de partij want dat loperpaar werd toen extra sterkt pffff! :-(

Dag 4 slotronde

Ik ging de trein nemen ... gelukkig bekijk ik nog de paringen vóóraleer mijn ticket on line te bestellen want ik zie dat wegens mijn "goede" prestatie ik nu bye ben in de laatste ronde.

Conclusie

 • 2,5 uit 7 (eigenlijk 6) en verlies van een 5-tal Fide Elo's.
 • emoties onder controle houden als er iets onverwachts op het bord komt (2x heeft mij dat de partij gekost terwijl het mij minstes 1,5 punt had kunnen opleveren)
 • vind dat er wel veel tijd is tussen de voor- en namiddag ronde
 • alle resultaten en klassement vind je hier

 

    

 

VSF kampioenschap 2016

Van 5 t/m 8 mei ging in de KGSRL het Vlaams kampioenschap door voor 18 geselecteerde/geplaatste spelers.  Ik neem er deel aan het open toernooi.  Normaal zou ik het “Open International de “Gournay en Bray” in Normandie doen maar gezien ik op 6 mei niet aanwezig kan zijn en naar De Panne moest terugkomen heb ik maar voor het, ook zeer sterk, VSF toernooi ingeschreven. Mijn objectief voor dit toernooi was gezien ik 2 ronden moest missen, harde partijen spelen, zelf nooit remise voorstellen en mijn voorbereidingen in het vooruitzicht van het toernooi van Fourmies dat later deze maand doorgaat, uittesten.

1-e ronde met zwart tegen een 2008 (Fide 1954). Ja! Hij komt in mijn voorbereidingen terecht.  Ik speel in een zetel en het kost hem wel wat tijd om de juiste zetten te vinden.  Tegengestelde rochades (cfr mijn voorbereiding) en dit verrast hem enigszins.  Het wordt zeker geen remise.  Ik lanceer mij ten volle op zijn koningsvleugel. De damevleugel heeft wel een half open b lijn maar ik kom eerst op de Koningskant.  Hij kan een stuk winnen … weet ik maar dan komt de h en g lijn open op zijn Koning en dat moet tot mat leiden. Hij gaat voor de stukwinst .. volgen achtereenvolgens twee stille zetten van mij en het wordt mat of dameverlies … en hij zag de mat niet komen 0-1!  Dat studiewerk begint dan toch te renderen.  Geeft een goed gevoel!

Tweede match pas om 17 u.  Ruimschoots de tijd om mijn mooie overwinning te vieren in een restaurantje langs het water … “de oude vismijn”.     

Bij mijn terugkeer zie ik dat mijn tegenstander een jong KISK talent is, de Jannes  1830 Fide maar zeker meer waard (eindigt op een gedeelde 3-e plaats).  Hij kreeg zijn punt in de morgen door forfait en is dus goed uitgerust en ziet er naar uit om te spelen … ik heb wel wit. Ik kom goed uit de opening maar in het middenspel verlies ik een pion.  Niet zo erg zegt Houdini.  En i.d.d. na stukkenruil gaan we een eindspel in met toren en 6 tegen zeven pionnen. Makkellijk remise zegt Houdini. Mijn objectieven indachtig zijnde stel ik wel geen remise voor alhoewel er voor mij (behoudens grove blunder van Jannes)  geen winstkansen in zitten. Ik zal mijn objectieven moeten bijstellen want ik maak de blunder en geef de remise weg (had nochtans de remise zet gezien maar verworpen). 0-1.

Op dag 2 las ik een rustdag in (mis 2 ronden) want etentje met ex-collega’s van de ING .dat al maanden was gepland.  En ook dat vind ik prettig 🙂

Op dag 3 een trein/tram dag. Ronde 5 Met wit  tegen een jong talent van de KGSRL. Goede positie na de opening maar niets beslissends. De jongen (10 jaar) is wat speels en gebruikt dat een beetje als afleidingsmanoeuvre vermoed ik. Zo loopt hij in het begin van de partij constant rond op zoek naar mooiere stukken voor ons bord.  Tot 3x toe verwisselt hij zijn stukken omdat hij vondt dat sommige van  zijn zwarte stukken een beetje verbleekt waren. Hij ruilt veel af … en begint te spelen met mijn geslagen paard dat mijn geslagen pionnen achterna zit naast het bord. Ik reageer niet.Hij blijft verder afruilen en vanaf zet 16 tot 50 stelt hij 8 x remise voor. Hij is blijkbaar uit op mijn Elo punten. We gaan naar een eindspel met de beste kansen voor mij.  Hij stelt ongeveer om de 2 etten remise voor … ik reageer nog altijd niet maar in de overtuiging dat er toch niets mis kan gaan verlies ik mijn geduld en wil forceren.  Fout jacky … dit laat hem toe het initiatief over te nemen en plots vecht ik voor de remise.  En zoals dikwijls speelt de ontgoocheling je parten en zie je de reddende zetten niet meer … ik verkwansel nu ook nog de remise. 0-1.

Na het verorberen van het lunchpakket dat vrouwlief meegaf en het verwerken van het verlies van de morgen klaar voor  ronde 6 met zwart tegen Fide 1537. Opnieuw vlak in mijn voorbereiding. Op zet 4(!) heb ik hem al te pakken en neem het initiatief over.  Hij vind de juiste oplossing niet en ik los hem niet meer.  Mijn Dame beheerst het bord, dringt binnen snoept een pion, een tweede , een derde …ik  consolideer. Hij probeert nog iets ten koste van stukkenruil dat  mij goed uitkomt natuurlijk. Nu is het een kwestie van tijd.  Ik mis enkel mats in 5 zegt Houdini maar blijf steeds rond de -9.  De man geeft niet op want met de dames op het bord hoopt hij mij permanent schaak te kunnen geven.  Dat kost weer tijd maar mijn fout van deze morgen herhaal ik niet … rustig blijven!  De tijdsdruk is er wel (niet op de klok) want mijn laatse trein zit er aan te komen. Als ik ook de Dameruil kan forceren strijkt hij de vlag en  2 uit 6 (eigenlijk uit 4).  De trein had 15 minuten vertraging 🙂.

8 mei moederdag.  Ronde 7 om 10u30. Met wit tegen 1462 een veteraan zoals ik. Hopelijk duurt dat niet te lang want de kinderen hebben een feestje gepland voor moeder en grootmoeder. Hij heeft geen Fide rating, uitslag van geen belang wat mij betreft, dus ik vertrek hier ten laatste om 12u wat de stand op het bord ook weze. Op zet 17 geef ik de kwaliteit omdat ik zie dat ik een stuk zal kunnen winnen twee zetten later.  Dat gebeurt ook.  Ik offer nu twee paarden voor twee centrumpionnen omdat ik zie dat hij zijn toren moet teruggeven en ik een stuk terugwin.  Er sneuvelen ook nog twee pionnen en ik kan de laatse toren geforceerd afruilen.  Gewonnen eindspel +5 zegt Houdini nu.  Ramp … de klok valt uit en de arbiter beslist om de aanvangstijd terug in te stellen ... het is al 11u45 … ik stel  dus remise voor wat mijn tegenstander gretig aanvaardt. 2,5 uit7  (5)!

Conclusies

 • Sterk toernooi! De elite reeks gewonnen door Draftian Ashote (2308) met 6,5 ut 7. De open reeks mooi gewonnen door vriend Martijn Maddens (2094) met 6 uit 7. Alle details via deze link.
 • Ik eindig 44-e (gedeeld 39-e) met 2,5 uit 7 (sorry uit 5).  Fide winst 1 punt 🙂 maar veel vooruitgang geboekt! Het was in ieder geval een goede voorbereiding op Fourmies later deze maand.
 • De organisatie was in orde maar toch minder dan de toernooien in Frankrijk moet ik zeggen.  Ook spijtig dat de verbouwingswerken aan het lokaal nog niet af zijn.  Dit vond ik toch ietwat hinderlijk.
 • En geen toernooien meer spelen als er feestjes gepland zijn Jacky ... als je aan het schaken bent mag je door niets anders afgeleid worden!