Open d'Auberchicourt

5-e Open Fide d'Auberchicourt

Van maandag 11 juli t/m donderdag 14 juli ging voor de 5-e keer het Open International van Auberchicourt door. 7 ronden Zwitsers (Haley systeem) cadans 1u30’ + 30” per zet. Dubbele ronden vanaf dag 2.  In totaal 52 deelnemers met 5 getitelde spelers waaronder regerend wereldkampioen veteranen Okhotnik Vladimir (2454). Hoewel dit jaar een 20-tal deelnemers minder toch een sterk toernooi aan het worden waarin men de kans krijgt om in een vriendelijke sfeer een grootmeester te ontmoeten.

Dag 1

Ronde 1

Ik ben nummer 21 op de ranglijst en wordt ingedeeld in groep 1 met 1 fictief extra punt voor de paringen. Ik mis net de GM’s maar vriend Gregory (1808F) profiteerde hiervan maximaal en klopte in de eerste ronde de GM Inkiov (2467). Ik kom uit met wit tegen een 1913F. In de overgang van middenspel naar eindspel partij zie ik een winnende combinatie niet en ga voor een scherpe Koningsaanval. Dit bleek iets te traag en ik moest de duimen leggen. 0-1.

Dag 2

Ronde 2

Met wit tegen 1473F. In het middenspel vergis ik mij in de berekening van een combinatie en kom uit de schermutseling met een stuk minder. Compensatie is er een beetje met 2 pionnen en een schijn “aanval”. Hij tracht te consolideren maar onderschat mijn aanval wat hem een volle toren kost. De materiële situatie is nu duidelijk in mijn voordeel (2 pionnen en de kwaliteit) en ik kan de winst rustig binnenhalen. 1-0.

Ronde 3

‘s Namiddags met zwart tegen een jonge beginneling (de enige met een nationale rating 1130N, hij kreeg een punt door forfait in de eerste ronde). De “jeune poussin” speelt super snel en de partij is dan ook vlug voorbij 0-1 voor mij.

Dag 3

Ronde 4

Met wit tegen Fide 1858. Na een gelijk opgaande openingsfase (schommelt tussen +0,10 en -0,10 zegt Houdini) kom ik ietwat krampachtiger te staan en zet hij een Koningsaanval op. Ik heb echter wel voldoende materiaal om alles te pareren. Hij denkt dat de stelling rijp is voor een tijdelijk offer die hem in fine de kwaliteit zou opleveren. Ik had dat echter anders bekeken en met een fijne tussen zet win ik dat stuk definitief maar ten koste van 2 pionnen. Het zou op remise moeten uitdraaien maar het is gecompliceerd. Uiteindelijk kan hij nog een pion veroveren en zijn pionnenmeerderheid op de damesvleugel is beslissend! 0-1 na een marathonpartij van 4 uur!

Ronde 5

Nauwelijks tijd om iets te eten en dan al met zwart tegen Fide 1430. Paf … vlak in mijn openingsrepertoire … ik voel mij op mijn gemak. Ik los het initiatief niet meer in de opening. Om serieus tegenspel te creëren offert de man een veel belovende kwaliteit. Dit had ik voorzien en kan met de gepaste zetten zijn aanval pareren en toch blijven dreigen.  Na afruil van zijn laatste toren kan hij het mat of zwaar materieel verlies niet meer verhinderen en geeft op. 3 uit 5 en op schema! ’s Avonds vuurwerk en ik ben uitgenodigd voor een BBQ door toernooivriend François in Saint Amand les Eaux … het is er gezellig … het wordt laat en morgen beginnen we een uur vroeger.

Journée 4 le 14 Juillet et Fête Nationale!

Ronde 6

Met zwart tegen Fide 1891. Fijne partij. Ik verlies wel een pion maar in een eindspel met ongelijk lopers en Dame houd ik wel het evenwicht. Remise!

Ronde 7

Op de Franse Nationale feestdag (we horen de fanfare spelen in het Gemeentehuis vlak naast de toernooizaal) ga ik de laatste ronde in met 3,5 uit 6 en maak kans op de prijs van beste veteraan en die van de Elo categorie 1625 – 1800. Het draait echter anders uit … want met wit speel ik tegen een Fide 1797 juist nu mijn slechtste partij uit het toernooi. Ik onderschat een penning en verlies een stuk … zonder enige compensatie.  De man blijft dreigen en het gaat van kwaad naar erger. Toen ik nog de kwaliteit moet geven om erger te voorkomen is opgeven de beste zet die ik nog kan vinden! Spijtig.

Slotbemerkingen

  • Toernooiwinnaar is GM Ikonnikov Vyacheslay (2538) met 6 uit 7. Alle resultaten en details .

  • Ik word 26-e (gedeeld 23-e) met 3,5 uit 7, TP van 1660 en Elo winst van 2 punten.

  • Les collègue de club Jean (Furnes) 24-e et Alain (Grande-Synthe) 29-e finissent également avec 3,5 sur 7.

  • Les: ook in de slotronde met je “gefocust” blijven!

  • Mooi een sterk toernooi (wel een 20-tal spelers minder dan vorig jaar).

  • Mijn reservatie voor volgend jaar is al geboekt!

  • En een tragisch einde van de dag met die absurde terrorist aanslag in Nice.