1. jan, 2016

La 36-e édition 2015 ... très fort open C!

Le 36-e Open de Béthune du 26 au 30 décembre 2015. 9 rondes 2 par jour, le dernier jour une ronde et la remise des prix.  79 participants dans le tournoi C (strictement en dessous de 1700 Elo), je me trouve à la 17-e place sur la liste de départ. J’y retrouve mes amis de tournoi habituels ainsi que Jean (HWPV), Philippe et Alexandre (OGS). Albert (OGS) avec son Elo > 2000 lui joue dans le A.

Dag 1: ronde 1 Met wit tegen Heremans Sara, een beginnende Belgische dame “estimée 1399”. Haar zoon speelt in de A reeks. Zij doet het niet slecht maar ziet mijn "mindere" zetten in de opening niet (en ze waren nochtans talrijk). Zij houdt het bij verdedigen. Ik creëer zwakheden in haar pionnenstelling op beide flanken en ruil alle stukken af behalve de torens. Mijn torens zijn actief, de hare verdedigend opgesteld … de zwakheden doen zich voelen en de pionnen vallen één na één. Uiteindelijk verzeilt zij in een mat net. Vroeg gedaan en ruim de tijd om in te checken in "Hôtel Le Vieux Beffroi”. 

Ronde 2: Met zwart tegen Pascal Calonne Pascal 1524F een geduchte veteraan. Een flankspel.  We komen gelijk uit de opening en na afruil van alle lichte stukken behoud ik een licht initiatief omdat ik via de d lijn op de tweede rij kan binnendringen. Hij neutraliseert dit via afruil van een toren waarna ik de d lijn toch nog (tijdelijk) kan beheersen. En weer kan hij dit neutraliseren nu door afruil van de dames. Gelijk aantal pionnen, geen zwakheden in de stellingen, elk een toren … dit wordt remise. 1,5 uit 2 … geen slechte start!

Dag 2: Ronde 3 Met wit tegen Loriane Lebret 1689F een rijzende ster (won vorig jaar de C reeks in Béthune). Na de opening blijft het evenwichtig maar ik hou toch het initiatief. Ik probeer mijn stukken beter te plaatsen nl een toren verdubbeling en plaats een toren op een verkeerd veld (lees ongedekt veld).  Een mini combinatie kost mij een pion. Ik zie dat ik wel tegenspel krijg maar ben zodanig kwaad op mezelf dat ik tegen een zo essentieel basisprincipe heb gezondigd (plaats geen stukken op een ongedekt veld als er nog niets afgeruild is) dat ik mezelf straf en opgeef … tot de grote verbazing en opluchting van mijn tegenstandster. Houdini zegt dat ik minstens de remise houd.  Mijn enige verliespartij, en Loriane wordt tweede in het algemeen klassement.  Dit is de laatste keer dat ik mij door mijn gevoelens laat leiden in een schaakpartij … 0-1.

Ronde 4: Met zwart tegen Dang Mathieu 1401F
  een jong aanvallend talentje. E4 Franse verdediging, een soort uitgesteld Alapin-Diemer gambiet (verwisseling van zetten).  Oei, ik heb dit al eens geanalyseerd maar ben de meeste varianten vergeten. 
Wat ik wel onthouden heb van mijn coach Stéphane  (hij speelt in de B reeks) is dat ik het gambiet “moet” aanvaarden. Dus aannemen, vertrouwen op je eigen kunnen en de zetten achter het bord vinden. Rustig stevige zetten doen, af en toe een stuk afruilen als dat gunstig uitkomt en na wat positioneringswerk valt nog een pion. Ik begin de ideeën van de Franse partij goed onder de knie te krijgen … De jongen spartelt nog wat tegen maar na afruilen van de dames en kwaliteitsverlies moet hij de vlag strijken. 0-1 en 2,5 uit 4.

Dag 3: Ronde 5 Met wit tegen Lefebvre Willy 1578F. Ook een veteraan die van wanten weet.
  Wij komen gelijk uit de opening maar ik heb wat meer bewegingsvrijheid wat tot pionwinst leidt.  Na de dame ruil is dit een technische winst voor wit. 1-0.

Ronde 6 Met zwart tegen Van Laer Jacques 1522F “Another Veteran”. E4, Franse verdediging … en nu het zuivere Alapin-Diemer gambiet. De man is zich van geen vuiltje bewust en weet niet dat ik dat de vorige dag ook voorgeschoteld kreeg.  Alles zit nu natuurlijk nog fris in mijn hoofd hoewel ik moet toegeven dat de man originele ideeën bracht die mij toch wat kopbrekens bezorgden. Maar zoals mijn coach al zei … dit gambiet is dubieus. Dus 0-1!  Vruchtbare dag … 2 op 2 en nu 4,5 uit 6.

Dag 4: Ronde 7 Met wit tegen Herman José 1598F. Een flankspel.  We komen gelijk uit de opening en dan wisselt het initiatief regelmatig van kant zonder dat het evenwicht echt verbroken wordt.  Ik stel remise voor op zet 43. Uit de analyse blijkt dat ik toch de meeste winstkansen had.  

Ronde 8 Met zwart tegen Pietrowski Patrick 1579F. d.4 English defence. Het spel blijft evenwichtig. Na de reglementaire 20 zetten en minimum één uur spel komen we een gecalculeerde remise overeen. We zijn beiden uitgeput en willen onze prijskansen niet op het spel zetten. Met nog 1 ronde te gaan is hij is al zeker van een rating prijs en ik van een veteranenprijs.

Dag 5: Ronde 9 Met wit tegen een jong talentje Oupindrin Timothy 1455. Pa speelt in de B, broer speelt in de A. De berekeningen van de avond ervoor leren mij dat ik zeker ben van een 2-e prijs in de veteranen categorie bij remise. Jean staat eerste en ik kan eerste worden als hij verliest.  Na de opening laat ik het initiatief schieten en enkele scherpe aanvalszetten van mijn jeugdige tegenstander die ik onderschat brengen mij in serieuze moeilijkheden. Maar ook hij had berekeningen gemaakt en stelt zijn jeugdprijs veilig. Hij aanvaardt mijn remisevoorstel. Oef!  Jean en ik eindigen beide met 6 uit 9 maar de weerstandspunten heb ik blijkbaar niet goed berekend en hij loopt weg met de veteranenbeker!

Conclusion

 • Organisation parfaite et ambiance conviviale avec très forte particiation dans les trois opens. 
 • l'open A est gagné par le GM Vajda Levente 2566 avec 7 sur 9
 • Norme de MI pour notre Capone Nicolas et de WIM pour la junior Ukranienne Barchuk Irina.
 • Albert réalise un honorable 4 sur 9.  Toutes les performances  de l'open A via ce link
 • Pas de représentants de mes clubs HWPV et OGS dans l'open B mais beaucoup d'amis et mon coach Stéphane.  Voir les résultats ici
 • Forte bagarre dans le C qui est remporté par Heremans Dries avec 7,5 sur 9
 • Jean termine avec 6 à la 8-e place et est premier dans la catégorie Vétérans
 • Alexandre réalise un beau 5,5 sur 9 et Philippe finit avec 4 sur 9
 • Moi je finis comme Jean avec 6 sur 9, mais au départage cela me place 13-e avec une performance de 1648 ce qui me vaut un gain de 5 points Elo. Je remporte également le prix du 2-e vétéran. Tout les détails individuels de l'open C peuvent être consultés ici.   
 • Et comme d'habitude merci à Ronald pour la photo!
 • Content de mon tournoi ... à l'année prochaine!