29. dec, 2018

Vrijdag 28 en zaterdag 29 december … laatste kans om uitgestelde partijen te spelen!

 

 

Het wordt nog spannend! De laatste inhaalpartijen zullen bepalend zijn om de drie spelers te te kennen die naar de B ploeg degraderen. Spijtig dat Dennis  één van zal moeten forfait geven.

Op vrijdag met wit tegen voorzitter Bart.  Stugge tegenstander … neemt niet echt het initiatief maar heeft zelden zwaktes in zijn stelling en wacht geduldig af tot je zelf iets “geforceerd” probeert. Veelal krijg je dan zelf het deksel op de neus. Bij passief spel eindigt de partij meestal in remise … we zien wel. Zover de inleiding … even kijken wat de partij gaf.

Ik kom goed uit de opening (white is better) maar geef het voordeel dan volledig weg … in onderstaande stelling stelde Bart remise voor. Ik aanvaarde het remisevoorstel ... de stelling is zeker niet "dead draw" maar ik had niet veel inspiratie en verkoos zwart's stelling.

 

 

R3: Jacky – Bart 0,5 – 0,5
R7: Geert V – Niels 1 – 0
Guy – Dennis 0,5 – 0,5

Zaterdag met wit tegen Jean. Jean is meestaal goed voorbereid en heeft een voorliefde voor scherpe, verrassende en ongebruikelijke varianten. Ze zijn misschien alle niet honderd procent soliede maar het verassend effekt kan vernietigend zijn voor de niet voorbereide speler ...we zien wel hoe het uitdraait.

Het is inderdaad een voorbereide variant die ik (met zwart) eveneens speel.  Het is scherp ... na de opening zijn we beiden gederocheerd maar ik heb wel het initiatief! In deze complexe variant (en een beetje in tijdnood) speel ik te vroeg Pg5+ om na Kg8, Ld3 te spelen en na Pd5 een beslissend kwaliteitsoffer op d5 te doen.  Dit lukt enkel als ik eerst Ld3 speel! Ik bood daarna nog wat weerwerk maar kwam in een verloren eindspel terecht.

 

R6: Jacky – Jean 0-1
R5: Dennis – Bart 0FF- 1
R6 : Frans – Dennis 1-0FF