28. dec, 2017

27/12/17 laatste inhaaldag van de poules

De samenstelling van de A reeks is al gekend en men speelt dus voor de eer hoewel … een forfait betekent – 1 punt! Dus spelen is de boodschap!

Ik mag het opnemen tegen Jean. Mijn score tegen hem met zwart is in zijn voordeel 4,5 -2,5 (slechts 1 remise). Zal mij dus best voorbereiden.

 

En het is inderdaad voorbereid (langs beide kanten) de openingszetten komen in geen tijd op het bord … en dan begint het … Jean wil zijn sterke loper houden en speelt hiervoor 3 x met hetzelfde stuk om de Loper dan toch zelf te ruilen.  Dit kan niet goed zijn. Na een grondige denkbeurt neem ik definitief het initiatief over met Houdini’s kwalificatie “Black has an edge”! Enkele verdedigende maar trage zetten van Jean laten mij toe mijn stelling verder te verbeteren … en het gaat over “Black slightly better” naar “Black is better”. Op zet 30 begeeft Jean, hij wil een vrijpion creëren maar dit kost hem een stuk voor 2 pionnen en zijn vrijpion heeft geen toekomst! Hij was nochtans niet in tijdnood maar de druk op het bord werd te zwaar (ook psychologisch). De rest is afwikkelen naar een gewonnen eindspel … Jean strijkt de vlag. Het had waarschijnlijk sneller gekund maar Ik herinnerde mij een tip van Dave “Als je beter staat en je tegenstander is in de verdediging … don’t rush things” … maar verbeter constant je stelling. 🙂

R5 Jean-Jacky (u) 0-1

De overige inhaalpartijen:

R4 Geert-Frans(u) 1-0
R5 Niels(u)-Guy 1-0

Eindklassement na de voorrondes

 

De samenstelling en situatie van de A-reeks voor de eindronden

Volgende week Nieuwjaarsreceptie en bespreking IC.