6. jan, 2017

De kogel is door de kerk!

Vanavond eerst geslaagde Nieuwjaarsreceptie met bubbels en lekkere hapjes verzorgd door onze feestleider Denis en zijn ega. Na het traditionele woordje van de voorzitter wordt de schaakpersoonlijkheid van 2016 gehuldigd. Deze keer valt de eer te beurt aan onze toernooileider Dave! Proficiat!

Maar na de leute terug over naar de serieuze zaken … “Chess”!

De laatste inhaaldag zal bepalend zijn voor wie de 9-e man wordt in de A reeks. De beslissende partij wordt Jean-Piet (uitgesteld in ronde 4)! Bij winst van Piet gaat hij door naar de A reeks.  Bij een andere uitkomst is Bart M de gelukkige … Bart heeft het dus zelf niet meer in handen en moet afwachtend toekijken vanaf de zijlijn (= de bar).  Voor Piet is het een “must win” … maar Jean, die dit seizoen in het clubkampioenschap buitengewoon sterk presteert, zal zich niet zomaar gewonnen geven. Er komt een Pirc op het bord ... blijkbaar door beiden goed voorbereid. Jean speelt het in ieder geval "à tempo" ... Piet verbruikt wel zoals gewoonlijk veel meer tijd.  Jean rochheert lang, Piet's Koning blijft in het midden. Het wordt dus een scherp gevecht. Piet dreigt aardig op de witte Koningsstelling via de half open b lijn maar komt telkens net één zet te kort om iets te kunnen afdwingen.  Jean's kansen liggen op de Koningsvleugel waar hij baas is op de halfopen h lijn. Piet moet wel risico's nemen want hij wil absoluut op winst spelen. Na afruil komen we echter in een toren eindspel waarin Jean aanvankelijk de beste kansen heeft en 2 pionnen wint.  Zoals dikwijls laat hij de situatie dan verwateren en misschien zat er op een ogenblik zelfs een winstkans in voor Piet.  Beide laatste promotie pionnen en ondersteunende toren worden uitgewisseld en remise.  Bart M is opgelucht en mag in de A reeks blijven.  Piet gaat naar de B maar ziet dat niet echt zitten en trekt zich terug.  Hij had trouwens voor de partij al te kennen gegeven dat zelfs bij winst hij de eindronde niet zou spelen en zijn geluk zal proberen in Brugge.  Spijtig voor hem en ons. Hopelijk zien we hem regelmatig nog terug als bezoeker en mischien volledig terug in de (gewijzigde?) clubcompetitie volgend seizoen.

Frans-Aurèle (uitgesteld in ronde 8) belooft ook interessant te worden. beiden zijn al gekwalificeerd voor de A reeks maar strijden voor een betere uitgangspositie in de eindronde.  Frans bouwt een sterke druk op tegen Aurèle's zwakkere Koningsstelling en laat niet meer los.  Een opgerukte e pion dient de doodsteek toe. 1-0 

Geert V-Niels (uitgesteld in ronde 10) is niet meer van betekenis voor het verloop van het kampioenschap gezien ze niet in dezelfde reeks zullen spelen. Ze beslisten van die partij toch nog volgende week te spelen.

 De eindstand voor de kwalificatie ziet er zo uit:

 

De aanvangspositie in de A reeks is als volgt:

Volgende week wordt dus eerst R10 Geert V - Niels afgewerkt en de week erop beginnen we dan aan de eindronden.