27. feb, 2016

Ronde 4 in de B reeks ... een verrassing of toch niet?

Onze Guy is nog steeds niet beschikbaar en stelde uit tegen Piet die later op de dag toch even langs kwam om de overige resultaten te analyseren.

Jean vs Niels beloofde spectaculair te worden.  We kennen de ongecompromiteerde scherpe aanvalsstijl van Jean en Niels wou absoluut die nul kwijt! De verwachtingen werden ten volle ingelost ... Koningsgambiet. Jean krijgt voor zijn pion een serieuze ontwikkelingsvoorsprong en de pogingen van Niels om vrij te komen worden scherp beantwoord door Jean die zijn pion terugwint met een goede positie. En toen liep het verkeerd ... in een kleine combinatie met een valletje rekende Jean verkeerd en stond plots een stuk achter i.p.v. gewoon een pion. Hij bleef wel nog aanvallend doorspelen maar Niels bleef kalm en neutraliseerde die pogingen op efficiënte manier.  Ontmoedigd deze val niet gezien te hebben (overmoedig of bevestiging van mindere form van de laatste tijd?) streek hij de vlag! Bravo voor Niels.

Jacky vs Bart M ging er kalmer aan toe.  Evenwichtig na de opening hoewel wits stukken iets beter gecoördineerd staan.  Evenwel geen zwaktes in de stelling aan beide kanten en op de open c lijn kan nog door wit of zwart definitief aanspraak gemaakt worden. Na afruil van een toren wordt dit overduidelijk. De enige kans (en dat geldt voor beide partijen) is het centrum openbreken maar dit heeft ook nadelen. Ik zag niet echt een plan en de schaakmoeheid na twee internationale toernooien in februari deed me dan ook een remise aanbod doen op de 20-e zet.  Onze voorzitter aanvaardde omdat hij dacht dat ik iets beter stond.  Ik zag het in ieder geval niet en ook Houdihi oordeelde dat het een "dead draw" was ... bij +0,15 kan je moeilijk van een betere positie spreken.  Remise!

Het blijft dus een open strijd in de B maar Bart blijft wel afgetekend aan de leiding.