9. jan, 2016

Vrijdag 8/01/2016 Hervatting van het schaakseizoen

Op de eerste speeldag na de eindejaarsvakantie starten we gebruikelijk met de wensen van de voorzitter en de bijhorende Nieuwjaarsreceptie. Tijd ook om de schaakpersoonlijkheid van het jaar bekend te maken. Voor 2015 wordt dit John Destreel die er spijtig genoeg niet bij kon zijn omwille van zijn therapie in Keulen.  Wij toasten allemaal op een goede afloop John en je crowdfunding kon nog via de gebruikelijke enveloppe worden aangevuld!

Er werd ook nog geschaakt en enkele belangrijke inhaalpartijen werden afgehandeld.

In poule A een bikkelharde strijd in de inhaalpartij AR11 Geert V – Aurèle waar voor beiden nog een A-B of C plaats in zat en eveneens belangrijk voor mij want afhankelijk van het resultaat beland ik in de B of C reeks. Aurèle neemt geen risico’s en bij een iets mindere stelling stelt hij remise voor om zijn kansen op een A plaats veilig te stellen. Geert V die “moet” winnen om zich voor de B te kunnen plaatsen weigert natuurlijk. Dan volgt er een heus gevecht waarin Aurèle uiteindelijk het laken naar zich toe kan trekken nadat Geert V enkele (remise)kansen laat liggen. 0-1. Daarmee is Aurèle zeker van de B en heeft zicht op de A als hij volgende week van Guy kan winnen. Tevens is hij ook mijn redder! Ik mag naar de B en Geert V gaat spijtig genoeg naar de C. Verder werd nog AR10 Steve-Christian gespeeld.  Niet meer belangrijk voor de plaatsen maar daarom niet minder intens bevochten. Steve won maar moest wel zijn beste schaak boven halen om het serieus weerwerk van Christian te pareren.

In de B reeks stond ook nog een topmatch op de agenda. BR9 Piet – Bart M. Bart kan nog in de A geraken maar moet dan alles winnen. Hij weigert dus (zelfs in mindere stelling) elk voorstel van remise. Op zet 77 rond 2 u ’s nachts wordt het potremise! Beiden een plaats in de B dus. BR1 Duy – Dennis eindigt ook in de late uurtjes met een even fel bevochten remise. Zou wel eens bepalend kunnen zijn voor Dennis’ ambities voor een plaats in de B. Voorts werd zoals vermoed BR11 Frans – Renaat 1-0 en valt Renaat net uit de B.  Spijtig voor hem maar hij kan terugblikken op een sterke poule prestatie!

Claudy hoefde zijn partij uit R13 niet vooruit te spelen want Kevin haakt volledig af … dus: BR13 Kevin – Claudy 0 – 1 en zo ook de inhaalpartij BR6 Kevin – Dennis 0 – 1. Ook Philip moet stoppen omwille van “leuke” familiale omstandigheden, maar hij had al zijn partijen uit de poules al afgehandeld.

Michael die terugkomt voor het tweede deel van de competitie is druk bezig met zijn partijen in te halen en speelde al DR2 Michael – Brecht. Brecht liet zich in de doeken doen en verloor hoewel hij eerder in de partij een stuk voor was gekomen.

Het was dus een beslissende avond en de reeksen worden stilaan duidelijk! Mijn prognose (de sterretjes *, de rest is zeker):

A: Geert D, Steve, Dave, Claudy, Frans(*) en … Aurèle of Guy (wordt volgende week beslist … Guy heeft genoeg aan remise, Aurèle moet winnen)

B: Jean, Jacky, Piet, Aurèle of Guy dus, Bart M(*) en Niels of Dennis

C: Jonas, Christian, Duy, Geert V, Renaat en John

D: Duy, Brecht, Bart Q, Michael, Dries en Seba