20. dec, 2015

Winterstop (2)

Mijn vorige post inspireerde Piet blijkbaar om ook zijn kansen in de B kwalificatie poule te evalueren.  Meteen volgde zijn zeer uitgebreide analyse van de diverse scenario's. In de B poule gaat het er met 1 ronde te gaan evenzeer spannend aan toe als in de A poule. De plaatsen worden fel betwist en wat de uitkomst in beide poules ook moge wezen de daaruit volgende reeksen zullen garant zijn voor een zeer interessant clubkampioenschap!

 

 

 

 

 

 

quote

Wie kwalificeert zich voor de B-reeks?

Frans

9/11

R13 tegen Brecht

Inhaal(w) tegen Renaat

 

 

Piet

8/11

R13 tegen Duy

Inhaal (w) tegen Bart

 

 

Bart

6,5/10

Inhaal (z) tegen Piet

Inhaal (w) tegen Niels

Inhaal (w) tegen Dennis

 

Dennis

6,5/11

Inhaal (z) tegen Bart

Inhaal (w) tegen Duy

 

 

Niels

7,5/12

Inhaal (z) tegen Bart

 

 

 

Renaat

7,5/12

Inhaal tegen Frans

 

 

 

 

De eenvoudigste beschouwingen:

 

1) Frans: Met 1 uit 2 gaat hij naar de A-groep. Dit is voor hem een koud kunstje. Frans zal 100% voor zijn rating gaan en 2/2 scoren. 

2) Piet: Een halfje uit twee volstaat voor de B-groep. Verliezen Niels en Renaat, dan hoeft Piet (8) zelfs niets meer te scoren. Wint Piet alles en Frans slechts een halfje, dan wordt het de A-reeks. 

3) Niels: Winnen van Bart is de opdracht, omdat bij gelijke stand (8,5) de onderlinge wedstrijd in het voordeel van Niels beslist. 

4) Bart: Winnen van Niels is de eenvoudigste weg, omdat een belangrijke belager onmiddellijk uitgeschakeld is. Bart moet dan wel nog minimaal een halfje sprokkelen (tegen Piet of Dennis) om Renaat achter zich te houden (ervan uitgaande dat Renaat niets haalt tegen Frans). Verliezen van Niels en winnen van Piet en Dennis (8,5) biedt alleen zekerheid, als Piet niet wint van Duy. Wint Piet, dan moet Bart hopen dat Renaat verliest. Wint Bart alles en Frans niets, dan gaat Bart naar de A-groep. Ik heb nog een realistische mogelijkheid over het hoofd gezien.Bart mag ook 3 x remiseren (=8) als Renaat niets wint. Hij heeft 4 punten gescoord met zwart en dat is beter dan Dennis. 

5) Dennis: Anderhalf punt kan volstaan (8), als Niels niet wint van Bart en Dennis wint van Bart. Een punt (winnen van Bart) kan ook nog, maar dan mag Bart niet meer dan 1 uit 3 scoren en Renaat niets winnen. Dat is riskant.  Twee keer winnen (8,5) is zeker de B-groep.  

6) Renaat: Mocht Renaat onverwacht winnen van Frans, dan eindigt hij eveneens met 8,5, maar dan nog is hij afhankelijk van wat Niels, Piet, Dennis en Bart doen. Dit is een heel complexe puzzle die ik ter oplossing aan anderen overlaat.

 

 

Bart heeft nog het zwaarste programma af te werken. Om zekerheid te hebben haalt hij best 2/3 (8,5/13) want je weet maar nooit of het lot Renaat nog eens welgezind is en hem onverwacht een punt (8,5) of een halfje (8) schenkt tegen Frans.

Verslaat Frans Renaat, dan heeft Bart genoeg aan een punt tegen Niels of Dennis. Het resultaat van de partij Dennis-Duy is dan voor hem bijkomstig. Bij gelijke stand  (7,5/13) zal de onderlinge partij doorslaggevend zijn. Niels moet winnen van Bart om zeker te zijn (8,5/13). Dennis mag van Bart verliezen indien Niels (7,5) eveneens van Bart verliest. Dan volstaat het voor hem als hij wint van Duy (7,5/13). Piet hoeft slechts een halfje uit twee te scoren om alle twijfel weg te nemen (8,5/13).  

Hieronder geef ik het onwaarschijnlijkste scenario weer:

Als Renaat wint van Frans, Piet alles verliest, Dennis en Niels alles winnen, dan komen Bart en Piet  in de C-reeks uit !!!

Unquote

Update!!!!

Piet bekeek het zeer grondig en kwam nog met een update te voorschijn:

Quote

Er zijn nog wel een aantal mogelijkheden voor Bart, Niels en Dennis maar zolang we niet het resultaat van Frans-Renaat kennen, bespaar ik mij het rekenwerk.

Een paar voorbeeldjes. Niels kan zich zelfs in geval van verlies (7,5/13) nog altijd plaatsen als Renaat niets wint en Dennis hoogstens 1 uit 2 haalt (=7,5/13). Maar dat is uiteraard niet iets waar Niels zal naar streven. Kortom: Niels kan zich in het ergste geval een uitschuiver veroorloven, Dennis niet.

Een remise voor Niels (=8/13) biedt geen zekerheid, maar wel aanzienlijke kansen, zolang Renaat niet wint (geen 8,5/13) en Dennis niet alles (8,5/13) wint.

Bart heeft nog het meest variaties, maar ik heb vooral de veiligste vermeld.

unquote