20. nov, 2018

2-e ronde op zondag 18 november 2018

Onze 2 e ronde spelen we tegen Fenain zogezegd thuis maar we moeten ons wel verplaatsen naar Fenain die eigenlijk in Hornaing speelt … eigenaardig toch dat reglement van de Franse Interclubs. De zaken worden nog bemoeilijkt door mogelijke acties van de “gilets jaunes”. Gelukkig was er geen hinder op onze door Geert uitgestippelde reisweg.

Een van onze basisspelers Mohammed is op reis maar deze keer doet onze topspeler Albert mee (Elo 2030). Ook Alexandre doet zijn intrede in vervanging van Alain.

Het is duidelijk dat wij dit seizoen er alles moeten aan doen om onze plaats in III Nationale te handhaven. Het wordt geen gemakkelijke taak maar is ook niet onmogelijk. Fenain is een mogelijk te pakken kandidaat. Wij verloren echter nipt met 3-4 cijfers (remises worden niet meegeteld in Frankrijk).

Op de terugweg voelden Geert en ik ons een beetje verantwoordelijk voor deze gemiste kans.  Ik in ieder geval! Met zwart tegen Boulanger Corentin (1533F) kwam ik met licht overwicht en initiatief uit de opening maar liet het dan een beetje verwateren waarna het spel gelijkgaand verder ging en remise een logische afloop leek.

In onderstaande stelling op zet 27 speelde ik echter Pxd5??  …  verlies een stuk en tevens de partij want mijn stelling begeeft het (+10,50 volgens Houdini). Een pion pakken die tweemaal aangevallen maar ook tweemaal verdedigd is leidt nu eenmaal tot stukverlies. Ik speelde dit zonder na te denken in de veronderstelling dat mijn Dame nog op a8 stond (maar verplaatst naar a7 op zet 26). Zoals een Franse collega het zo mooi verwoordde “un moment de cécité échiquéenne”. 

Spijtig want er was niets aan de hand, na elke andere Toren zet op de 8-e rij bijvoorbeeld bleef het een remisestelling (waar mijn tegenstander trouwens op aasde).

Nu wij blijven verder strijden voor ons behoud in III Nationale en onze strijdlust is er niet op verminderd integendeel.

Ten bewijze citeer ik een post op onze facebook pagina van Captain Mike juist na de match:

"L équipe de N3 perd 4 à 3 pour la ronde 2. Cela confirme notre 1ere ronde (le score ne reflétait absolument pas la rencontre) où nous avions fait une excellente prestation sur les échiquiers. Nous montons en puissance et je suis extrêmement confiant pour la suite. Félicitations à toute l équipe."

De overige resultaten: