5. okt, 2017

Open 2017

Ik schreef me in voor de B reeks, Elo < 1800.  57 deelnemers dit jaar. Ik ben nummer 9 op de ratinglijst. Weer heel wat sterke jonge snaken kwamen opdagen maar deze keer zijn de categorieën Vét. en Senp toch in de meerderheid! Dit jaar logeer ik niet ter plekke maar rij op en af ... hopelijk valt mij dat niet te zwaar en zijn de weergoden mij goedgezind.

 

Dag 1: zaterdag 28/10/2017

Ronde 1 om 16u

Voor de start krijg ik meteen een jong talentje voorgeschoteld Leen Deleu, meisje van 11 lid van de KGSRL. Zij is hier met haar tweelingzusje Karen en één jaar oudere zus Ellen. Het zijn geen echte beginnelingen meer … ze hebben elk al een Fide rating en deden verleden jaar mee aan de Europese jeugdkampioenschappen U10 (U12 voor Ellen) in Praag. De tweelingzusjes haalden er knap een 3,5 uit 9! Oppassen dus is de boodschap.

De juffrouw kent blijkbaar de openingstheorie maar op zet 8 wijk ik af van de hoofdpaden … dit levert mij een gezonde en vrije centrumpion op. Al haar pogingen om de materiële situatie recht te zetten leiden tot een tweede pionwinst voor mij.  Nog eventjes tracht ze mijn Dame in te sluiten maar dit had ik berekend … en ze sukkelt in een mat net. 1-0

Dag 2: zondag 29/10/2017 ... No one ever won a game by resigning (Savieli Tartakower)

Ronde 2 om 14u30

Met zwart tegen Letellier Michel 1517F een Senior + (nieuwe categorie tussen 55 en 65 jaar).  Hij kiest voor een variant die in de theorieboeken als remise geboekstaafd staat.  Ik hou de stelling dan ook asymmetrisch en “unbalanced”. In mijn ijver om toch maar initiatief te krijgen laat ik een pion schieten.  Dit draait echter verkeerd uit want mijn Koning zit vast in het centrum. In mijn poging om die pion terug te pakken verlies ik nog een stuk voor een pion en mijn positie blijft even krampachtig (+7 voor wit zegt Houdini). Mijn tegenstander laat op zet 16 de kans om mijn lot onmiddellijk te bezegelen echter onbenut maar blijft wel in een winnende positie. Op dit moment dacht ik gewoon op te geven maar beslis om toch nog verder te spelen tot zet 20 (vereiste zet om remise voor te stellen dat hij weigerde natuurlijk) ... je weet maar nooit. Ik zie wel dat hij mij laat leven en mij zelfs toelaat om met drie verbonden vrijpionnen in het centrum een schijndreiging te creëren. En het werkt, hij verbruikt enorm veel tijd om dit spook te bestrijden en gaat op zet 32 door zijn vlag. 0-1 Chance … of toch niet? Ik stond op dat ogenblik wel al op -1 en tijdmanagement is ook een belangrijk element in de strijd.

Dag 3: 30/10/17 Dubbele ronde!

Ronde 3 om 9 u

Met wit tegen Pascal Calonne 1488F een veteraan die ik regelmatig tegenkom op toernooien. Het wordt remise na een mooi gevecht met wederzijdse kansen maar zonder dat het evenwicht echt doorbroken wordt. Op zet 31 houden we het voor gezien … we sparen ons voor de namiddag match ;-)

Ruim de tijd om met vriend Robert en Lucien “moules de bouchot” te gaan eten in Le Coq Hardi … een aanrader!

Ronde 4 om 16u

Met zwart tegen Leroy Patrick een Sen+ met Elo 1715F. Ik kom redelijk goed uit de opening … (hij komt met een variant die in mijn boek staat). Ik voel mij op mijn gemak en slaag erin het initiatief te nemen.  Hij verliest een pion … en een tweede. Ik zal er wel één moeten teruggeven, denk een spook te zien, speel het iets te traag en moet berusten in remise.  Houdini geeft weer -1,90 voor zwart maar ik moet toegeven dat ik de juiste combinatie niet kon vinden.

Dag 4: 31/10/17 … een miniatuurtje

Ronde 5 om 14u30

Met wit tegen Durufle Philippe 1588F een veteraan van mijn leeftijd. Ik speel een beetje te snel en op zet 7 verplaats ik ondoordacht mijn Dame. Een aanval op mijn Dame kost mij een pion (Houdini zegt dat dit zwart maar -0,20 opbrengt … maar toch, een pion is een pion). Ik herplaats mijn dame nu wel doordacht. Mijn tegenstander speelt nu te snel, vergeet dan te rokeren en speelt een centrum pion op. Een tussenschaak levert mij stukwinst op, een pion voor een stuk vóór nu (Houdini taxeert dat wel +3,9 voor mij want zijn Koning zit vast in het centrum). Gedegouteerd geeft mijn tegenstander op … vroeg naar huis.

Dag 5: 1/11/17 weer dubbele ronde!

Ronde 6

Met wit op bord 1 tegen Szurhaj William 1697F leider van het ogenblik. Ik laat een pion gaan om niet in een krampachtige positie te komen. Hij rokeert kort, ik lang … dit wordt vechten. Op zet 19 offer ik een stuk (een “computer like” zet) Hij mag hem niet nemen en ik heb mijn pion terug. Ik zie remise door hetzelfde stuk een tweede keer te offeren (“black has an edge” zegt Houdini -0,30). Het wordt remise … bij analyse bleek dat na eerste offer een stille tussenzet mij de winst ging opleveren. Je kan niet alle computerzetten vinden hé ;-)

En nu met de vrienden op restaurant in “Le Paris Plage” … de zon schijnt wij kunnen op terras eten … en mosseltjes natuurlijk!

Ronde 7

De namiddagronde met wit tegen veteraan Bougel Claude 1684F. Ik speel agressief en riskeer een pion te verliezen. Op zet 20 vind ik weer de “Houdini” zet (een stuk “en prise" plaatsen met een matdreiging … het stuk nemen levert mij het loperpaar op en “white is slightly better +0,40 “zegt Houdini). We besluiten in remise want het was een zware dag.

Dag 6: 2/11/17

Ronde 8 om 14u30

Met wit tegen François Gwladys een Miniem meisje met al een Elo van 1700 (ze eindigt gedeeld 2-e!). Ik kom redelijk goed uit de opening, behoud het initiatief maar niets beslissends. Ik voer de druk op en forceer een beetje teveel. Na afruil van de zware stukken blijf ik met een achtergebleven pion achter. Ik verkoop mijn huid duur maar het kost wel twee pionnen. In een paard-eindspel met 2 verbonden pionnen moet ik het onderspit delven. 0-1

Dag 7: 3/11/17 de slotronde

Ronde 9 om 9u

Met zwart tegen Wille Frédéric 1526F … na mijn nederlaag van gisteren is de fut er een beetje uit. De vermoeidheid laat zich voelen en ik speel een beetje inspiratieloos. Hierdoor kom ik in de problemen en krijg het zwaar te verduren op mijn rokade. De bordjes blijven nog net in evenwicht en we besluiten in remise.  

Evaluatie

  • A toernooi gewonnen door De Waere Warre een Belgische miniem die alle getitelde spelers achter zich laat! Details: http://www.echecs.asso.fr/FicheTournoi.aspx?Ref=42182

  • Het B toernooi zet de sympathieke Calaisien Richard Van Maele op zijn naam. Ik eindig 13-e (gedeeld 12-e) met 5,5 uit 9.  Volledig overzicht vind je via de link hierna: http://www.echecs.asso.fr/FicheTournoi.aspx?Ref=42183
    Slechts één verliespartij tegen een talentje waar we nog veel van zullen horen. Drie winstpartijen maar nog teveel remises (5) om in de prijzen te vallen. Voor die remises heb ik wel veel moeten vechten om een mindere positie of een materiële achterstand recht te zetten … maar als dit gebeurd is, en zelfs als de toestand dan remiseachtig is moet ik misschien toch doorspelen. De tegenstander zal wel ontgoocheld zijn dat hij zijn voordeel verkwanselde en een psychologisch voordeel speelt ook in het schaken … dat zei Fischer toch ;-)

  • Heb de Belgische schoolvakanties voor volgend jaar aan de organisatoren doorgegeven zodat zij hun toernooi sneller op de schaakagenda kunnen plaatsen. Ze zullen ook rekening houden met enkele suggestie i.v.m. de uurregeling (’s morgens half uurtje later, ’s namiddags een half uurtje vroeger).

  • Dat op en af rijden viel nog mee want het weer was OK. Spijtig wel van de werken op de snelweg en aan de brug over de Canche … deze veroorzaakten soms een uur vertraging. Enfin volgend jaar zal dit opgelost zijn.