29. okt, 2016

Open 2016

Echecs et tourisme

Van 20 t/m 29 oktober greep voor de 31-e keer al het Open Internationaal toernooi plaats met zijn dubbele formule:                 de A (> 1700 Elo) en de B (strictly under 1900). Zoals voor vele toernooien dit jaar werd een lagere opkomst vastgesteld.  Voor de eerste keer ook werd niet gespeeld in het mooie “Hotel de Ville” maar in de Salle des Sports Gerard Bascoulergue. Minder prestigieus maar eerlijk gezegd veel ruimer en dus comfortabeler voor de spelers. Daarenboven meer gratis parkeergelegenheid bij de zaal en toch dicht bij het centrum. Ik treed aan in de B (68 deelnemers). Door familiale omstandigheden moet ik wel de eerste twee ronden missen. Clubgenoten Alain en Philippe B van Grande Synthe zijn ook van de partij. Beiden missen ook de eerste ronde. Clubgenoot Jean van Veurne is er ook met Canelle die nu al het gezelschap heeft van 2 honden. Jean heeft duidelijk een trend ingevoerd in het toernooi circuit.

Maandag 24/10 dubbele ronde

Ik start met een 0 uit 2 en moet dus een serieus inhaalmanoeuvre doen om nog een eerbare plaats te bereiken in de rangschikking!

Ronde 3 om 9u00

Met wit tegen Dhenain Sebastien 1230F een blinde speler vergezeld van zijn lieve blindenhond. Die loopt tijdens het toernooi rustig rond in de zaal en maakt kennis met de andere honden maar zodra hij merkt dat zijn meester aanstalten maakt om recht te staan is hij present! Ik ken mijn tegenstander al van in het toernooi van Fenain en weet dat je je niet mag miskijken op zijn lage Elo. Het is daarenboven dubbel zo zwaar door de extra regels die je in het blindenschaak moet navolgen. Opletten dus! Het gaat gelijk opgaand, hij maakt geen fouten maar moet wel een achtergebleven pion toestaan in zijn pionnenformatie. Dit wordt zijn zorgenkind en mijn kans! In een poging om die voldoende te verdedigen “ziet” hij een penning niet en verliest een andere cruciale centrum pion. Van dan gaat het bergaf 1-0. En wat deden mijn clubgenoten? Wel Jean houdt zijn reputatie op peil en komt te laat … buiten de toegelaten tijd deze keer en krijgt een forfait aan zijn been (officiële versie: pneu éclaté). Alain wint en Philippe verliest verassend van een veel lagere Elo.

Ronde 4 om 16u00

Met zwart tegen Anastasie Laure een jonge dame (cad) met Elo 1438. Zij belandt volop in mijn openingsrepertoire en speelt op zet 4 een ongebruikelijke zet. Dit laat mij toe een pion te winnen ten koste van ontwikkeling. Belangrijk nu is consolideren, stukken afruilen en de pluspion verzilveren. Zij blijft echter dreigen en het kost mij wel nog een 50-tal zetten vooraleer zij plooit. 0-1. Mooie dag … ik sta weer bij de mensen! Jean en Alain verliezen. Philippe B wint.

Dinsdag 25/10 enkele ronde!

De partij begint pas om 14u30 Tijd om Montreuil sur Mer te bezoeken. De oude boven stad heeft heel wat te bieden ... de Vauban citadel, de Abdijkerk Saint-Sauve, de Kapel van het Hôtel Dieu, de Cavée saint-Firmin (dat als decor diende voor de eerste verfilming van "Les Misérables") en de wandeling op de vestingen rondom de oude stad met een fenomenaal panorama uitzicht!

Ronde 5 om 14u30 

Met zwart tegen Le Feuvre Bernard een veteraan met Elo 1487F. Hij speelt de opening onorthodox maar ik beantwoord dat te passief. Op geen enkel ogenblik kan ik het initiatief overnemen. In tegendeel ... ik geraak in de verdrukking en in tijdnood.  Gelukkig kan ik nog net in een kritieke situatie remise voorstellen wat hij aanvaardde. 0,5-0,5. Alain, Philippe B en Jean winnen hun partij!

Woensdag 26/10 weer een dubbele ronde dag

Deze keer verging het me niet zo goed …

Ronde 6

Met wit tegen Bellemere David 1782F.  Het loopt goed. Van in de opening heb ik hem al in de greep en los op geen enkel moment het initiatief. Hij staat slecht en is gedoemd tot defensieve passieve zetten. Ik kan gestaag mijn stelling verbeteren en mijn positioneel voordeel loopt volgens Houdini op tot + 1,95. In het middenspel kraakt zijn stelling onder mijn constante druk. Op een bepaald moment zet ik zelfs een stuk een prise dat hij niet mag nemen (durft nemen want bij Houdini analyse bleek dit toch niet een zo correcte manier was om een pion te winnen). Hij neemt het dus niet maar vindt nog juist een zet om zijn pion te verdedigen. De druk op zijn stelling blijft wel en na dame ruil ga ik met vertrouwen naar het eindspel toe. Te veel vertrouwen want in een beslissende fase om materieel voordeel te krijgen verplaats ik de verkeerde toren en verlies nu zelf een pion en beland plots in een slechte stelling (-2,1). Ik kom dit niet meer te boven want de tijdnoodfase is voorbij. 0-1 … een ontgoocheling!

Philippe B en Jean verliezen ook, Alain maakt remise.

Ronde 7

Om 16u00 met zwart tegen Menissier Alain 1412F. Ik was blijkbaar de ontgoocheling nog niet te boven want speelde een weinig inspirerende partij.  Mijn tegenstander forceerde een zetherhaling in een betere stelling. Hij was tevreden met remise.

Philippe B wint. Alain verliest en ook Jean verliest met wit van mijn toernooivriend Robert Huysman 1458F. In een gewonnen positie wil Jean nog wat genieten van zijn goede stelling en promoveert naar een tweede dame … hij overziet echter een mat in één! 0-1. En nu nog een zware dag afsluiten met een lekker menuutje in “A table” het oudste restaurant van Le Touquet.

 

Donderdag 27/10

R8 pas om 14u30

Weer een uitstapje in de voormiddag dus. Deze keer met de auto richting Berck Plage. Nogal mistig en een beetje wind maar toch is het fijn om te wandelen langs het strand tot aan de Baie d’Authie. De zeehondjes waren er wel niet te zien (te weinig zon) wel een strandvisser (surfcasting heet die sport) en veel wandelaars en joggers langs die 4 km lange promenade. Ideaal om tot rust te komen vóór een schaakpartij … veel beter dan uit te zoeken en je zorgen te maken over tegen wie, hoeveel Elo, welke opening/variant er moet gespeeld worden … Rond 11u30 nog een pitstop in Merlimont plage … de kitesurfers zijn er aan het werk op een kolkende zee. Mijn maag begint te trekken … die zeelucht hé. Ik ken er van verleden jaar een goed restaurantje op het strand “Les pieds dans l’eau”. Heerlijke zeevruchten … jammie!

Met wit tegen Lary Julien 1482F. Opnieuw levert mijn voorbereiding een pion op en de betere stelling (pionnen grabbelen in de opening en de dame te vroeg in het spel vergt wel wat vóórafgaande huisanalyse). Houdini geeft mij +1,5. Ik geef dat niet meer weg en bouw gestaag mijn voorsprong uit. Veruit mijn beste partij in dit toernooi en ééntje zonder fouten!

Vrijdag 25/8

R9 à 9u00.

La dernière ronde je joue avec les noirs contre mon ami de tournoi Serge Berzin, vétéran routiné avec un Elo Fide 1534 Ne vous y méprenez pas … il vaut beaucoup plus !  Dans nos rencontres précédentes à Fenain et Auberchicourt à chaque fois ça c’est terminé par le partage des points.  En fait aujourd'hui non plus on n’a tous les deux pas fort envie de se battre et nous commençons par des coups assez neutres dans l'ouverture ...

Ha … je vois une possibilité de briser son roque et de lancer une attaque contre son roi ... je ne vois pas qu’il peut gagner une pièce et parer le mat. Lui, il voit qu’il peut gagner la pièce mais voit des fantômes, un mat imparable, et pare d’abord ce « mat » imaginaire.  Au prochain coup on se rend compte de notre méprise réciproque et comme on est au 20-e coup on décide qu'il serait peut-être préférable de convenir la nulle ;-) 0,5-0,5

 Eindevaluatie

  • Het A toernooi werd gewonnen door top seed GM Jean-Marc Degraeve Elo 2590 met 8 uit 9! Grille Américaine ici.
  • In het B toernooi won een Benjamin! Sere Nicolas Elo 1521 met 7,5 uit 9! Ik eindig op een 34-e plaats (gedeeld 30-e maar met 2 partijen minder gespeeld.Spijtig van die ene verliespartij die ik moest gewonnen hebben. Het kost mij 4 Elopunten en brengt mijn performance terug op 1590. Pour les résultats détaillés voir ici.
  • Verder goed genoten van de restaurantjes en ervan geprofiteerd om de regio te bezoeken. De Côte d'Oplale ... I like! Volgend jaar ben ik er weer!