31. okt, 2015

Open 2015

Open du Touquet … la plage, la baie de la Canche, les bonnes moules de bouchot et les échecs!

Van 26 tot 30 oktober ging de 30-e editie van het Open van Le Touquet Paris Plage door. Meer dan 150 deelnemers gespreid over twee groepen. Jean en ik doen mee in het B toernooi (strictly under 1900), nog redelijk sterk dus. 9 ronden Zwitsers in 7 dagen,slechts 2 dagen een dubbele ronde en dus vrije tijd genoeg om Le Touquet en omstreken te verkennen. Cadans 1u30/40 - 30' + [30'']. 106 inschrijvingen in de B, ik start op plaats 32. Ook de A is supersterk: 47 inschrijvingen met 10 getitelde spelers. Top seed is GM De Graeve Jean-Marc 2557, hij werd ook toernooiwinnaar (op scheidingspunten) met 7,5 uit 9! Bijkomende foto's kan je bekijken in de rubriek ... Foto's ;-)

Dag 1: ronde 1

Zoon Stefan kwam langs met Marraine (mijn ma 91 jaar!) en Monique om mij een hart onder de riem te steken.  Eerst in de voormiddag Le Touquet Paris Plage bezoeken (kleindochter Sylvie zorgde voor gemakkelijk vervoer voor Marraine en zij vond het fijn om kleinzoon Stefan als stuurman te hebben). Daarna ‘s middags samen tafelen in het gezellig  restaurantje  “Le Coq Hardi”  … een  aperitiefje  en dan lekkere mosseltjes … een aanrader! Om 16 u de eerste ronde. Met wit tegen Fide 1309 … een veteraan zoals ik.  De man speelt stevig.  Ik probeer de zaken te forceren, beland hierdoor in een mindere positie en verlies een pion.  Met sterk eindspel en overgang naar ongelijke lopers sleep ik nog een remise uit de brand.

Dag 2: Ronde 2

De match begint pas om 14u30, rustig de tijd om mijn gedachten te verzetten op het strand! Het is prachtig weer.  's middags lunch in resto "au marché" op 5 minuten van, de toernooizaal!
Met zwart tegen jong talentje  (benJ) 1348F.  Het blijft lange tijd gelijk maar met een kleine combinatie win ik een pion en meteen de partij.  De jongen geeft sportief op en gaat onmiddellijk zijn partij analyseren met GM Jean-Marc Degraeve. 1,5 uit 2.  

Dag 3 (dubbele ronde)

Ronde 3
Eerste partij om 9 u ... 't is vroeg. Met wit tegen Claude Zerbib 1810F gereputeerd voor zijn solide spel.  Ik win een pion in het middenspel maar hij creëert wel tegenspel. Hier werd ik weer te overmoedig en liet de winst glippen en later de remise.  Was wel een marathonpatij die bijna 5 uur duurde. In het late eindspel kon zijn dame mijn al ver opgerukte maar niet verbonden vrijpionnen toch bedwingen!  Mijn tegenstander werd co-toernooiwinnaar met 7,5 uit 9, hij bezorgde me mijn enige verliespartij!

Ronde 4
Vlug een sandwichke ... geen tijd voor een restootje vandaag ;-) en dan met zwart tegen een junior 1340F ... opletten dus! Frans de doorschuifvariant. Hij wijkt af van de theorie … hier neem ik de tijd en vind de weerlegging!  Pionwinst en de rest is rustig afwikkelen naar een gewonnen eindspel na de nodige maar oordeelkundige stukkenruil. 2,5 uit 4.

Dag 4 (Halverwege het toernooi)

Nog altijd subliem weer en we spelen pas in de namiddag.  Dit keer bezoek aan de omliggende plaatsjes Stella plage en Merlimont.  Het is er heerlijk toeven op de rustige en brede stranden. Tijd om te lunchen ... mijn oog valt op een brasserie op het strand ... "les pieds dans l'eau". Gelukkig heb ik gereserveerd want het zat er vol op het strandterras. De service is super top ... mijn dorade wordt aan mijn tafel gefileerd door een vriendelijke serveuze ...  klasse.   Om 14u30 met wit tegen Robert Huysmans 1494F, sympathieke toernooiganger waarmee ik samen met Lucien Deschuyteneer en Rudi Pauwels (die in de A reeks speelt) iedere avond voor diner naar het restaurant "Le Coq Hardi" ging. Ik aanvaard de remise.  Toch iets teveel van de aperitief genoten 's middags?  

Ronde 5:

Dag 5: (dubbele ronde)

Ronde 6 om 9 u. Het start slecht … ik heb mij overslapen en ben iets te laat.  In mijn haast plaats ik mij aan het verkeerde bord waar ook een laatkomer was en dit wordt pas na enkele zetten door mijn tegenstrever opgemerkt. Blunder nummer twee en ik moet nog beginnen. De arbiter loodst mij naar het juiste bord nummer 11.  Verrassing … mijn tegenstrever is er ook nog niet en gezien hij wit had loopt zijn klok al  15 minuten ;-).  Een Belg, Jimmy Van Hoorbeke 1816F. Hij komt net op tijd toe om het forfait te ontlopen.  Ook hij vindt het iets te vroeg in de morgen. Blunder nummer 3 komt eraan … Frans de ruilvariant en op zet 9 geef ik zonder compensatie een pion weg en blijf met een wankele positie over. Mijn eerste idee was … opgeven. Maar ja de volgende ronde is pas om 16 u … nog even doorspelen zeker. Mijn plan is, gezien ik verloren sta, een hopeloze kamikaze aanval lanceren.  Mijn tegenstander (ook nog niet goed wakker zeker) verschiet ietwat en verbruikt enorm veel tijd.  Na een mindere zet win ik een pion terug maar mijn stelling blijft rechtuit slecht en krampachtig … maar ja in de Franse verdediging zijn we dat gewoon hé.  De tijd speelt in mijn voordeel. Mijn blunders zijn opgebruikt en nu vind ik de beste defensive moves. De sympathieke Jimmy ziet het mede door zijn tijdsnood niet meer zitten en aanvaardt de remise op zet 23.  Oef! En nog tijd om een restaurant te doen ... het wordt "A table" het oudste restaurant van Le Touquet zo blijkt.

Ronde 7

Met wit tegen Lalot Hugues 1597F.  Weer remise.

Dag 6

Ronde 8

Met zwart tegen talentje (benJ) Lamballe Simon 1461F. Remise. 

Dag 7

Ronde 9

 Met wit tegen talentje (pupM) 1446F.  Andermaal remise.

Eindevaluatie

 • Toernooiwinnaar (op weerstandspunten) in de B groep met 7,5 uit 9 is Lary Damien een pupil met Elo 1672F.  Het was indrukwekkend om hem aan het werk te zien! Gedetailleerde resultaten van beide groepen vind je via onderstaand links:
  Open A: http://www.echecs.asso.fr/Resultats.aspx?URL=Tournois/Id/35100/35100&Action=Ga
  Open B: http://www.echecs.asso.fr/Resultats.aspx?URL=Tournois/Id/35101/35101&Action=Ga

 • Jacky eindigt op de 38-e plaats (gedeeld 22-e) op 106 deelnemers met 5 uit 9 (een halfje meer dan verleden jaar) en een TP van 1544. Op Elo niveau kost het mij 17 Fide punten denk ik. Uiteindelijk verloor ik slechts 1 partij tegen Claude Zerbib (1814F) co-winaar van het B toernooi.  2 winstpartijen en 6 remises waarvan 3 tegen jonge talentjes waar ik het onderste uit de kast haalde om tevergeefs een licht overwicht proberen te verzilveren of met succes een mindere positie naar remise te loodsen.  

 • Onze Jean kreeg een serieus pak slaag en eindigt 72-e (gedeeld 62-e) met 4 uit 9 en zijn performance van 1395 resulteert in een Elo verlies van ongeveer 57 Fide punten.

 • En wat heb ik geleerd uit dit toernooi ...
  - bij betere stelling nog dieper analyseren en de stelling niet laten verwateren
  - niet te snel een remise aanbod aanvaarden,  ge kunt die nog tot op de laatste seconde aanvaarden
  - mijn studie efforts toespitsen op praktische eindspel situaties ... in de post-mortems geeft Houdini mij steeds gewonnen
  - en ja misschien enkele aperootjes schrappen ... zeker 's middags ;-)