Open du Touquet Paris Plage

12. sep, 2020

Wordt weekje vakantie met de familie. ... gecombineerd met schaakplezier!
5 of 7 ronden? Ik twijfel ... maar deze keer primeert quality time met de familie, het wordt dus 5 ronden in de voormiddag.
Gezien de verslechterde situatie op Coronavlak in Le Touquet heb ik onze reis (en mijn deelname aan het toernooi) maar geannuleerd.
Heb nu geboekt in Vielsalm ... de kleurcode is daar nog OK zoals bij ons!

24. okt, 2019

Le tounoi B s'annonce assez fort ... plusieurs > 1700 chevronnés et pas mal de jeunes loups en pleine progression. 80 participants pour 9 rondes Suisse, cadence standard. Philippe et Alain du "Coin" participent également ainsi que Paul, Lucien en Robert, mes copains de tournois.  Je ne me sentirai dons pas seul 🙂.

 

 

 

 

Samedi 26 novembre 1-ère ronde

Avec les noirs contre Bain-Thouverez Eric  un E1199 ... je n'aime déjà pas trop de jouer contre des non-Fide et par dessus le marché il ne se présente pas. Donc gain par forfait après une demi heure à ne rien faire. Bon ça me donne emplement le temps d'aller m'installer à l'hotel  et de reconnaître Etaples  pour enfin retrouver mes camarades d'échecs pour le diner au "Coq hardi" resto branché et son patron sympathique.

Dimanche 27 novembre 2-e ronde

Une heure de plus à dormir. Ca m'a fait du bien car hier soir on a un peu poussé sur les apéro et le vin 🙂! Au programme ce matin balade vers la baie de la Canche. Rien de tel qu'une bonne promenade en pleine nature avant une partie d'échecs.

A 14-30 avec les blanc contre Debevere François-Xavier 1750F ... les choses sérieuses commencent! Et bien pour moi ... je le bats!

 

Pour la suite et les résulats complets voir ici.

19. sep, 2018

De 33-e editie reeds! Ik schreef me in voor het B toernooi Elo < 1800. Het werd een kort toernooi voor mij want ik trok mij terug na ronde 4 voor de geboorte van mijn kleindochter "Liv" ❤.

Ronde 1 zaterdag 27 oktober om 16u.

Met wit tegen een niet geklasseerde speler (Estimé 1399).Dit heb ik niet graag want ik weet dat ik mij toch zo  moeilijk kan opladen voor dergelijke partijen.  Dus opletten: mijn tijd goed gebruiken, mooi en zonder fouten mijn zetten noteren en gefocused blijven. Dit lukt aanvankelijk aardig ... ik kom overwegend en dreigend uit de openingsfase, win een pion op zet 21 (+2,60 volgens Houdini) en bouw rustig mijn voordeel verder uit! Op zet 31 gaat het echter fout. Houdini taxeert de stelling op dat ogenblik +7 voor mij.

Ik zie de winnende zet (u ook ?) maar deze vergt wat calculatie en ik besluit dan maar een "onschuldige" afwachtingszet te doen ... Td1?? ... een blunder van formaat want mijn Toren staat "en prise"! De positie slaat nu om tot -16 in het voordeel van zwart en ik mag opgeven. Het kost me wel geen Elo punten ... maar het geeft wel een deuk in je vertrouwen voor het verder verloop van het toernooi.   

Gelukkig heb ik vooraf ingechecked in hotel "les Pelouses" in Stella Plage en ook gereserveerd voor s"avonds.  Enkele van mijn collega"s die dit niet deden mochten zich tevreden stellen met een broodje voor het slapen gaan.

Zondag 28 oktober ronde 2 om 14u30

Het is mooi weer en een lange wandeling op het strand van Le Touquet dringt zich op (zo kom ik aan mijn stappen ... het waren er 18700 !).

OK nu de partij ... met zwart tegen een Luxemburger .... 't is niet waar hé, weer een niet ge-rate speler (Estimé 1399) ... de vader van het jonge kereltje dat het toernooi zou winnen! Beter opletten Jacky en geconcentreerd blijven. In een mij door en door gekende variant win ik een stuk en deze keer blijf ik gefocused en haal het volle punt binnen maar weer geen Elo punten.

Maandag 29 oktober dubbele ronde

Na een stevig ontbijt ben ik klaar voor ronde 3 die start om 9 u.  Met wit tegen een 1390 Fide. Het gaat gelijk op ... tot hij zich op zet 30 pardoes mat laat zetten.  Vroeg gedaan, tijd voor een restootje en dan te voet naar de baie de la Canche  (mooi natuurgebied en 14300 stappen).

Om 16u start de 4-e ronde. Met zwart tegen een 1432 Fide, een te duchten tegenstander die ik ken. Op zet 40 besluiten we tot remise (0,00 zegt Houdini). 2,5 na 4 ronden.

En 's avonds met de collega's naar de "Cocq Hardi" waar we "habitués" geworden zijn ... het is er lekker en gezellig!

Dinsdag 30 oktober ... 7 u

Mijn vrouw belt mij op, de dochter krijgt haar kindje een beetje vroeger dan gepland 🙂. Valies maken, snel ontbijten, arbiter en tegenstander verwittigen dat ik afwezig zal zijn, uitchecken en in een mum van tijd zat ik al op de autoroute du retour. En ik was op tijd! Onze kleindochter Liv werd geboren om 15u36  (49,1 cm en 2,910 kg). Oma en Opa verry happy!

Dit toernooi zal ik niet snel vergeten 🙂!

Alle details via deze link .

 

5. okt, 2017

Ik schreef me in voor de B reeks, Elo < 1800.  57 deelnemers dit jaar. Ik ben nummer 9 op de ratinglijst. Weer heel wat sterke jonge snaken kwamen opdagen maar deze keer zijn de categorieën Vét. en Senp toch in de meerderheid! Dit jaar logeer ik niet ter plekke maar rij op en af ... hopelijk valt mij dat niet te zwaar en zijn de weergoden mij goedgezind.

 

Dag 1: zaterdag 28/10/2017

Ronde 1 om 16u

Voor de start krijg ik meteen een jong talentje voorgeschoteld Leen Deleu, meisje van 11 lid van de KGSRL. Zij is hier met haar tweelingzusje Karen en één jaar oudere zus Ellen. Het zijn geen echte beginnelingen meer … ze hebben elk al een Fide rating en deden verleden jaar mee aan de Europese jeugdkampioenschappen U10 (U12 voor Ellen) in Praag. De tweelingzusjes haalden er knap een 3,5 uit 9! Oppassen dus is de boodschap.

De juffrouw kent blijkbaar de openingstheorie maar op zet 8 wijk ik af van de hoofdpaden … dit levert mij een gezonde en vrije centrumpion op. Al haar pogingen om de materiële situatie recht te zetten leiden tot een tweede pionwinst voor mij.  Nog eventjes tracht ze mijn Dame in te sluiten maar dit had ik berekend … en ze sukkelt in een mat net. 1-0

Dag 2: zondag 29/10/2017 ... No one ever won a game by resigning (Savieli Tartakower)

Ronde 2 om 14u30

Met zwart tegen Letellier Michel 1517F een Senior + (nieuwe categorie tussen 55 en 65 jaar).  Hij kiest voor een variant die in de theorieboeken als remise geboekstaafd staat.  Ik hou de stelling dan ook asymmetrisch en “unbalanced”. In mijn ijver om toch maar initiatief te krijgen laat ik een pion schieten.  Dit draait echter verkeerd uit want mijn Koning zit vast in het centrum. In mijn poging om die pion terug te pakken verlies ik nog een stuk voor een pion en mijn positie blijft even krampachtig (+7 voor wit zegt Houdini). Mijn tegenstander laat op zet 16 de kans om mijn lot onmiddellijk te bezegelen echter onbenut maar blijft wel in een winnende positie. Op dit moment dacht ik gewoon op te geven maar beslis om toch nog verder te spelen tot zet 20 (vereiste zet om remise voor te stellen dat hij weigerde natuurlijk) ... je weet maar nooit. Ik zie wel dat hij mij laat leven en mij zelfs toelaat om met drie verbonden vrijpionnen in het centrum een schijndreiging te creëren. En het werkt, hij verbruikt enorm veel tijd om dit spook te bestrijden en gaat op zet 32 door zijn vlag. 0-1 Chance … of toch niet? Ik stond op dat ogenblik wel al op -1 en tijdmanagement is ook een belangrijk element in de strijd.

Dag 3: 30/10/17 Dubbele ronde!

Ronde 3 om 9 u

Met wit tegen Pascal Calonne 1488F een veteraan die ik regelmatig tegenkom op toernooien. Het wordt remise na een mooi gevecht met wederzijdse kansen maar zonder dat het evenwicht echt doorbroken wordt. Op zet 31 houden we het voor gezien … we sparen ons voor de namiddag match ;-)

Ruim de tijd om met vriend Robert en Lucien “moules de bouchot” te gaan eten in Le Coq Hardi … een aanrader!

Ronde 4 om 16u

Met zwart tegen Leroy Patrick een Sen+ met Elo 1715F. Ik kom redelijk goed uit de opening … (hij komt met een variant die in mijn boek staat). Ik voel mij op mijn gemak en slaag erin het initiatief te nemen.  Hij verliest een pion … en een tweede. Ik zal er wel één moeten teruggeven, denk een spook te zien, speel het iets te traag en moet berusten in remise.  Houdini geeft weer -1,90 voor zwart maar ik moet toegeven dat ik de juiste combinatie niet kon vinden.

Dag 4: 31/10/17 … een miniatuurtje

Ronde 5 om 14u30

Met wit tegen Durufle Philippe 1588F een veteraan van mijn leeftijd. Ik speel een beetje te snel en op zet 7 verplaats ik ondoordacht mijn Dame. Een aanval op mijn Dame kost mij een pion (Houdini zegt dat dit zwart maar -0,20 opbrengt … maar toch, een pion is een pion). Ik herplaats mijn dame nu wel doordacht. Mijn tegenstander speelt nu te snel, vergeet dan te rokeren en speelt een centrum pion op. Een tussenschaak levert mij stukwinst op, een pion voor een stuk vóór nu (Houdini taxeert dat wel +3,9 voor mij want zijn Koning zit vast in het centrum). Gedegouteerd geeft mijn tegenstander op … vroeg naar huis.

Dag 5: 1/11/17 weer dubbele ronde!

Ronde 6

Met wit op bord 1 tegen Szurhaj William 1697F leider van het ogenblik. Ik laat een pion gaan om niet in een krampachtige positie te komen. Hij rokeert kort, ik lang … dit wordt vechten. Op zet 19 offer ik een stuk (een “computer like” zet) Hij mag hem niet nemen en ik heb mijn pion terug. Ik zie remise door hetzelfde stuk een tweede keer te offeren (“black has an edge” zegt Houdini -0,30). Het wordt remise … bij analyse bleek dat na eerste offer een stille tussenzet mij de winst ging opleveren. Je kan niet alle computerzetten vinden hé ;-)

En nu met de vrienden op restaurant in “Le Paris Plage” … de zon schijnt wij kunnen op terras eten … en mosseltjes natuurlijk!

Ronde 7

De namiddagronde met wit tegen veteraan Bougel Claude 1684F. Ik speel agressief en riskeer een pion te verliezen. Op zet 20 vind ik weer de “Houdini” zet (een stuk “en prise" plaatsen met een matdreiging … het stuk nemen levert mij het loperpaar op en “white is slightly better +0,40 “zegt Houdini). We besluiten in remise want het was een zware dag.

Dag 6: 2/11/17

Ronde 8 om 14u30

Met wit tegen François Gwladys een Miniem meisje met al een Elo van 1700 (ze eindigt gedeeld 2-e!). Ik kom redelijk goed uit de opening, behoud het initiatief maar niets beslissends. Ik voer de druk op en forceer een beetje teveel. Na afruil van de zware stukken blijf ik met een achtergebleven pion achter. Ik verkoop mijn huid duur maar het kost wel twee pionnen. In een paard-eindspel met 2 verbonden pionnen moet ik het onderspit delven. 0-1

Dag 7: 3/11/17 de slotronde

Ronde 9 om 9u

Met zwart tegen Wille Frédéric 1526F … na mijn nederlaag van gisteren is de fut er een beetje uit. De vermoeidheid laat zich voelen en ik speel een beetje inspiratieloos. Hierdoor kom ik in de problemen en krijg het zwaar te verduren op mijn rokade. De bordjes blijven nog net in evenwicht en we besluiten in remise.  

Evaluatie

  • A toernooi gewonnen door De Waere Warre een Belgische miniem die alle getitelde spelers achter zich laat! Details: http://www.echecs.asso.fr/FicheTournoi.aspx?Ref=42182

  • Het B toernooi zet de sympathieke Calaisien Richard Van Maele op zijn naam. Ik eindig 13-e (gedeeld 12-e) met 5,5 uit 9.  Volledig overzicht vind je via de link hierna: http://www.echecs.asso.fr/FicheTournoi.aspx?Ref=42183
    Slechts één verliespartij tegen een talentje waar we nog veel van zullen horen. Drie winstpartijen maar nog teveel remises (5) om in de prijzen te vallen. Voor die remises heb ik wel veel moeten vechten om een mindere positie of een materiële achterstand recht te zetten … maar als dit gebeurd is, en zelfs als de toestand dan remiseachtig is moet ik misschien toch doorspelen. De tegenstander zal wel ontgoocheld zijn dat hij zijn voordeel verkwanselde en een psychologisch voordeel speelt ook in het schaken … dat zei Fischer toch ;-)

  • Heb de Belgische schoolvakanties voor volgend jaar aan de organisatoren doorgegeven zodat zij hun toernooi sneller op de schaakagenda kunnen plaatsen. Ze zullen ook rekening houden met enkele suggestie i.v.m. de uurregeling (’s morgens half uurtje later, ’s namiddags een half uurtje vroeger).

  • Dat op en af rijden viel nog mee want het weer was OK. Spijtig wel van de werken op de snelweg en aan de brug over de Canche … deze veroorzaakten soms een uur vertraging. Enfin volgend jaar zal dit opgelost zijn.

 

 

 

 

 

29. okt, 2016

Echecs et tourisme

Van 20 t/m 29 oktober greep voor de 31-e keer al het Open Internationaal toernooi plaats met zijn dubbele formule:                 de A (> 1700 Elo) en de B (strictly under 1900). Zoals voor vele toernooien dit jaar werd een lagere opkomst vastgesteld.  Voor de eerste keer ook werd niet gespeeld in het mooie “Hotel de Ville” maar in de Salle des Sports Gerard Bascoulergue. Minder prestigieus maar eerlijk gezegd veel ruimer en dus comfortabeler voor de spelers. Daarenboven meer gratis parkeergelegenheid bij de zaal en toch dicht bij het centrum. Ik treed aan in de B (68 deelnemers). Door familiale omstandigheden moet ik wel de eerste twee ronden missen. Clubgenoten Alain en Philippe B van Grande Synthe zijn ook van de partij. Beiden missen ook de eerste ronde. Clubgenoot Jean van Veurne is er ook met Canelle die nu al het gezelschap heeft van 2 honden. Jean heeft duidelijk een trend ingevoerd in het toernooi circuit.

Maandag 24/10 dubbele ronde

Ik start met een 0 uit 2 en moet dus een serieus inhaalmanoeuvre doen om nog een eerbare plaats te bereiken in de rangschikking!

Ronde 3 om 9u00

Met wit tegen Dhenain Sebastien 1230F een blinde speler vergezeld van zijn lieve blindenhond. Die loopt tijdens het toernooi rustig rond in de zaal en maakt kennis met de andere honden maar zodra hij merkt dat zijn meester aanstalten maakt om recht te staan is hij present! Ik ken mijn tegenstander al van in het toernooi van Fenain en weet dat je je niet mag miskijken op zijn lage Elo. Het is daarenboven dubbel zo zwaar door de extra regels die je in het blindenschaak moet navolgen. Opletten dus! Het gaat gelijk opgaand, hij maakt geen fouten maar moet wel een achtergebleven pion toestaan in zijn pionnenformatie. Dit wordt zijn zorgenkind en mijn kans! In een poging om die voldoende te verdedigen “ziet” hij een penning niet en verliest een andere cruciale centrum pion. Van dan gaat het bergaf 1-0. En wat deden mijn clubgenoten? Wel Jean houdt zijn reputatie op peil en komt te laat … buiten de toegelaten tijd deze keer en krijgt een forfait aan zijn been (officiële versie: pneu éclaté). Alain wint en Philippe verliest verassend van een veel lagere Elo.

Ronde 4 om 16u00

Met zwart tegen Anastasie Laure een jonge dame (cad) met Elo 1438. Zij belandt volop in mijn openingsrepertoire en speelt op zet 4 een ongebruikelijke zet. Dit laat mij toe een pion te winnen ten koste van ontwikkeling. Belangrijk nu is consolideren, stukken afruilen en de pluspion verzilveren. Zij blijft echter dreigen en het kost mij wel nog een 50-tal zetten vooraleer zij plooit. 0-1. Mooie dag … ik sta weer bij de mensen! Jean en Alain verliezen. Philippe B wint.

Dinsdag 25/10 enkele ronde!

De partij begint pas om 14u30 Tijd om Montreuil sur Mer te bezoeken. De oude boven stad heeft heel wat te bieden ... de Vauban citadel, de Abdijkerk Saint-Sauve, de Kapel van het Hôtel Dieu, de Cavée saint-Firmin (dat als decor diende voor de eerste verfilming van "Les Misérables") en de wandeling op de vestingen rondom de oude stad met een fenomenaal panorama uitzicht!

Ronde 5 om 14u30 

Met zwart tegen Le Feuvre Bernard een veteraan met Elo 1487F. Hij speelt de opening onorthodox maar ik beantwoord dat te passief. Op geen enkel ogenblik kan ik het initiatief overnemen. In tegendeel ... ik geraak in de verdrukking en in tijdnood.  Gelukkig kan ik nog net in een kritieke situatie remise voorstellen wat hij aanvaardde. 0,5-0,5. Alain, Philippe B en Jean winnen hun partij!

Woensdag 26/10 weer een dubbele ronde dag

Deze keer verging het me niet zo goed …

Ronde 6

Met wit tegen Bellemere David 1782F.  Het loopt goed. Van in de opening heb ik hem al in de greep en los op geen enkel moment het initiatief. Hij staat slecht en is gedoemd tot defensieve passieve zetten. Ik kan gestaag mijn stelling verbeteren en mijn positioneel voordeel loopt volgens Houdini op tot + 1,95. In het middenspel kraakt zijn stelling onder mijn constante druk. Op een bepaald moment zet ik zelfs een stuk een prise dat hij niet mag nemen (durft nemen want bij Houdini analyse bleek dit toch niet een zo correcte manier was om een pion te winnen). Hij neemt het dus niet maar vindt nog juist een zet om zijn pion te verdedigen. De druk op zijn stelling blijft wel en na dame ruil ga ik met vertrouwen naar het eindspel toe. Te veel vertrouwen want in een beslissende fase om materieel voordeel te krijgen verplaats ik de verkeerde toren en verlies nu zelf een pion en beland plots in een slechte stelling (-2,1). Ik kom dit niet meer te boven want de tijdnoodfase is voorbij. 0-1 … een ontgoocheling!

Philippe B en Jean verliezen ook, Alain maakt remise.

Ronde 7

Om 16u00 met zwart tegen Menissier Alain 1412F. Ik was blijkbaar de ontgoocheling nog niet te boven want speelde een weinig inspirerende partij.  Mijn tegenstander forceerde een zetherhaling in een betere stelling. Hij was tevreden met remise.

Philippe B wint. Alain verliest en ook Jean verliest met wit van mijn toernooivriend Robert Huysman 1458F. In een gewonnen positie wil Jean nog wat genieten van zijn goede stelling en promoveert naar een tweede dame … hij overziet echter een mat in één! 0-1. En nu nog een zware dag afsluiten met een lekker menuutje in “A table” het oudste restaurant van Le Touquet.

 

Donderdag 27/10

R8 pas om 14u30

Weer een uitstapje in de voormiddag dus. Deze keer met de auto richting Berck Plage. Nogal mistig en een beetje wind maar toch is het fijn om te wandelen langs het strand tot aan de Baie d’Authie. De zeehondjes waren er wel niet te zien (te weinig zon) wel een strandvisser (surfcasting heet die sport) en veel wandelaars en joggers langs die 4 km lange promenade. Ideaal om tot rust te komen vóór een schaakpartij … veel beter dan uit te zoeken en je zorgen te maken over tegen wie, hoeveel Elo, welke opening/variant er moet gespeeld worden … Rond 11u30 nog een pitstop in Merlimont plage … de kitesurfers zijn er aan het werk op een kolkende zee. Mijn maag begint te trekken … die zeelucht hé. Ik ken er van verleden jaar een goed restaurantje op het strand “Les pieds dans l’eau”. Heerlijke zeevruchten … jammie!

Met wit tegen Lary Julien 1482F. Opnieuw levert mijn voorbereiding een pion op en de betere stelling (pionnen grabbelen in de opening en de dame te vroeg in het spel vergt wel wat vóórafgaande huisanalyse). Houdini geeft mij +1,5. Ik geef dat niet meer weg en bouw gestaag mijn voorsprong uit. Veruit mijn beste partij in dit toernooi en ééntje zonder fouten!

Vrijdag 25/8

R9 à 9u00.

La dernière ronde je joue avec les noirs contre mon ami de tournoi Serge Berzin, vétéran routiné avec un Elo Fide 1534 Ne vous y méprenez pas … il vaut beaucoup plus !  Dans nos rencontres précédentes à Fenain et Auberchicourt à chaque fois ça c’est terminé par le partage des points.  En fait aujourd'hui non plus on n’a tous les deux pas fort envie de se battre et nous commençons par des coups assez neutres dans l'ouverture ...

Ha … je vois une possibilité de briser son roque et de lancer une attaque contre son roi ... je ne vois pas qu’il peut gagner une pièce et parer le mat. Lui, il voit qu’il peut gagner la pièce mais voit des fantômes, un mat imparable, et pare d’abord ce « mat » imaginaire.  Au prochain coup on se rend compte de notre méprise réciproque et comme on est au 20-e coup on décide qu'il serait peut-être préférable de convenir la nulle ;-) 0,5-0,5

 Eindevaluatie

  • Het A toernooi werd gewonnen door top seed GM Jean-Marc Degraeve Elo 2590 met 8 uit 9! Grille Américaine ici.
  • In het B toernooi won een Benjamin! Sere Nicolas Elo 1521 met 7,5 uit 9! Ik eindig op een 34-e plaats (gedeeld 30-e maar met 2 partijen minder gespeeld.Spijtig van die ene verliespartij die ik moest gewonnen hebben. Het kost mij 4 Elopunten en brengt mijn performance terug op 1590. Pour les résultats détaillés voir ici.
  • Verder goed genoten van de restaurantjes en ervan geprofiteerd om de regio te bezoeken. De Côte d'Oplale ... I like! Volgend jaar ben ik er weer!