14. aug, 2016

Brugse Meesters 2016

 

 

Dit sterk Internationaal toernooi gaat door van 14 t/m 18 augustus. 9 ronden Zwitsers cadans 90’ + 30” per zet. 101 deelnemers treden aan (111 verleden jaar). Geert D., Jean en Jacky zijn opnieuw van de partij Ook Alain een schaakcompagnon van mijn club in Frankrijk is ingeschreven. Een unieke kans om getitelde spelers aan het werk te zien (9 met als top seed GM David Alberto 2561) en als het een beetje meezit misschien nog een paring tegen zo ’n topper. Mijn starting rank is 52.

 Dag 1 14/8/16

Ronde 1: all in black!

Jean Verliest met zwart tegen Liang Awonder een Amerikaanse IM van 12 met een rating van 2465!
Alain verliest met zwart tegen een 2156, hij houdt lang stand maar krijgt onder druk een paardvork voorgeschoteld.
Geert wint logischerwijze met zwart van een 1331.

Ik ben een beetje nerveus …. Ik mag plaatsnemen op het eerste bord en de partij wordt live uitgezonden op de Followchess site. Met zwart krijg ik GM Alberto voor mij, top seed en winnaar van de vorige editie. Ook hij zit met vragen … voor de eerste keer prijkt naast mijn naam nu ook mijn officiële Fide titel “AFM”( Arena Fide Master een officiële titel voor de mindere goden).   

Hij kende dat niet maar na mijn uitleg voelde hij zich al een stuk beter. Er komt een Franse koningsindiër op het bord. Ik kom probleemloos door de opening. In het middenspel valt hij op beide vleugels aan na het centrum vastgelegd te hebben. Toch iets te geweldig want achteraf zag hij voor mij enkele mooie tegenzetten en ik koos daarvan de beste (volgens Houdini). Hij blijft de pionnen op zijn koningsvleugel agressief opspelen en wint zo mijn h7 pion … maar ik heb compensatie met een koningsaanval. Ik neem nu wel mijn tijd, zie een “schijn” torenoffer maar na verschillende berekeningen kom ik er niet uit of ik de toren wel terugwin en verwerp deze kandidaat-zet (Houdini taxeert hem wel op -2 in mijn voordeel). Zoals dikwijls komt dan in de plaats een mindere zet die mijn tegenstander in staat stelt het initiatief definitief en beslissend over te nemen. 1-0.

De namiddag ronde begint pas om 15 u, ruimschoots de tijd dus om lekker te gaan tafelen op ’t Zand in "'t Palietterke"… ik heb het verdiend 🙂

Ronde 2: all in white!

Geert mag het met wit proberen tegen die jonge IM. De stelling is zeker “unbalanced” 3 pionnen meer bij Geert maar een stuk minder. Blijkbaar doet het eloverschil ook hier zijn werk en Geert moet plooien.
Alain wint gemakkelijk met wit van een niet ge-”rate” jeugdspeler.
Jean wint ook gemakkelijk met wit van een dame met 1331F.

 Ik speel met wit tegen KOSK-er Danny Vercruyce 1352F. Na de opening zet zwart een veelbelovende koningsaanval op. In het middenspel kan ik een pion winnen maar de dreigingen op mijn koningsvleugel worden nu wel zeer reëel. Met enkele minutieuze zetten kan ik mijn stelling echter consolideren en nog een tweede pion winnen. Er volgt een derde en als mijn tegenstander die centrumpions ziet oprukken strijkt hij de vlag. 1-0

 Dag 2 15/8/16

 Ronde 3: all black again

Da Silva Heleno Jorit 1583F – Geert 0,5-0,5 Geert wordt verrast door een onconventionele openingsopstelling. Na een torenoffer van het jong Iepers talentje moet Geert berusten in remise door eeuwig schaak.
De Winne Oswald 1771F-Alain 1-0
De Blauwe Pauwel 1879F- Jean 0-1
Jacky speelt met zwart tegen een Nederlander Van Loy Rick 1899F. Het Millner Barry gambiet … bord in vuur en vlam dus maar volop in mijn huisanalyse! Ik consolideer mijn stelling rustig en behoud mijn pluspion. Toen mijn tegenstander nog een kwaliteit moet geven begeeft zijn stelling en hij geeft dan ook sportief op (Houdini taxeert mijn stelling met zwart op -5). 0-1!

Niet veel tijd ... maar toch genoeg om mijn mooie overwinning te vieren in Resto 't Zand 27 ;-)

Ronde 4: all white again

Jean – Kurt Piceu 1944F 0-1
Geert – Demeyere Dirk 1627F 1-0
Alain- Cool Tristan NC 1-0
Jacky speelt met wit tegen Harold Larsen 1978F. We komen gelijk uit de openingen belanden in een toren eindspel met paard tegen mijn loper en pionnen op beide vleugels. Mijn enige zwakte is dat mijn pionnen over drie eilandjes verdeeld zijn. Remise zegt Houdini maar bijster moeilijk en Harold kon zijn licht voordeel verzilveren. 0-1.

 

Dag 3 16/8/16

Tytgat Karel 1709F –Geert 0-1
Van Loy Rick 1899F-Jean 0,5-0,5
Deschepper Simon 1723F-Alain 1-0
Jacky speelt met zwart tegen Kruijf Caspar.  Weer in mijn voorbereiding … maar dit keer liep het niet zo goed af. Wit komt met een minuscuul voordeel uit de opening (een achtergebleven pion in mijn stelling).  Oplosbaar zegt Houdini mij achteraf maar in het zoeken naar de juiste oplossing vergat ik naar mijn Koning te kijken en liet me pardoes mat zetten.
Dit was lang geleden …

Vroeg gedaan en dus toch maar een restootje in Hotel ’t Zand … al was het maar omdat die mat in één niet alleen op mijn maag zou liggen!

Ronde 6

Geert-Artels Lieven 2047F 0,5-0,5
Jean-Kolp Théo 1783F 1-0
Alain-Lequy Cedric NC 1-0
Jacky speelt met wit tegen Bernaert Michael NC (maar 1635 Nationaal). Francis weet mij te vertellen dat het een beloftevolle jeugdspeler was die na een volledige stop nu (=25 jaar) herbegint.  Hij heeft trouwens al 2,5 uit 5! Ik hou er zo niet van om tegen niet Fide gerate spelers uit te komen en wil er dus vlug van af zijn (ne keer vroeg thuis is ook meegenomen).  Ik kom beter uit de opening en stel dan ook prompt remise voor. Hij weigert natuurlijk … ik tover dan maar een stelling op het bord die hem quasi verplicht van herhaling van zetten uit te voeren.  Hij berust in remise!

Dag 4 17/8/16

Dalschaert Didier 1866F- Alain 0-1. Très beau gain d ’Alain!
Artels Lieven 2047F-Jean 1-0
Veerlinde Tieme 2226-Geert 1-0
Jacky met zwart tegen jonge kracht Casimir Roose 1282F (KOSK, ik ken hem van de IC). Hij probeert c4 tegen mij en komt met aardige druk uit de opening. Mijn gedrukte gesloten positie houdt stand en hij stelt remise voor. Ik speel verder en kan mijn paarden herschikken met een aanval op de Koningsvleugel. Dit had hij serieus onderschat. Zijn stukken staan gericht op mijn damevleugel en komen te laat om soelaas te bieden … hij loopt mat. 0-1.  Lunchke "au singe d'or" ... lekker en zalig op het terras ;-) 

 

Ronde 8

Alain –De Vent Rens 1899F 1-0. Apparemment très en forme Alain!
Jean – Vande Ginste Michael 1774F 0-1
Geert – Deschepper Simon 1723F 0-1
Jacky met wit tegen Verbeke Lucas 1435F. Een jong talent. Ik ontmoete hem al verleden jaar in de Brugse Meesters en kwam toen niet verder dan remise. De jonge knaap speelt zeer agressief maar ik kom toch met een licht voordeel uit de opening. Het gevecht om het centrum lijkt beslissend in deze partij. Een gemakkelijk te pareren matdreiging van mij wordt vakkundig gecounterd met stukwinst er bovenop. Dit voordeel gaf de jonge kerel niet meer weg. Bij volgend stukverlies was opgave nog de enige goede zet voor mij 0-1.

Dag 5 18/8/16 de slotronde!

Ronde 9

 

Raf Barzeele 1978F – Alain 1-0
De Winne Oswald 1771F – Geert 0-1
Bernaert Michael 1635N – Jean 1-0

 

Devos Johan 1492F-Jacky 1-0. Ik probeer iets nieuws in de opening. Ik kom onder druk na de opening maar kan dat redelijk goed opvangen en geleidelijk aan mijn positie verbeteren. Na een pionbreak worden de zaken kritiek (voor beide). Uiteindelijk win ik een pion maar hij dringt mijn stelling binnen. Hij is in tijdnood 3 minuten tegen 21 voor mij. In plaats van de stelling gecompliceerd te houden dreig ik even mat, dat wel gemakkelijk te pareren valt. Een beslissende fout die mij de partij kost (ondekbaar mat). Achteraf zie ik dat de man Nationaal toch een rating van 1635 heeft.

 

Slotbemerkingen

 

  • Toernooiwinnaar is GM Epishin met 7,5 uit 9. Alle resultaten en details hier.

  • Geert wordt 32-e met 5 uit 9.

  • Alain wordt 62-e met 4 uit 9 (très bonne prestation avec quelques beaux gains!)

  • Jean wordt 71-e met 3,5 uit 9

  • Ik word 73-e (gedeeld 71-e) eveneens met met 3,5 uit 9, Het kost mij 19 Elo punten. Drie blunders (waarvan 2x overzien van mat in één)… was lang geleden. Positief is dat ik slecht 1 remise speelde.

  • Sterk toernooi en lekkere restaurantjes op ’t Zand. Volgend jaar terug en beter!