Open Brugse Meesters

30. jan, 2021

Ik schreef me in voor de reeks U1800. 

 

10. jul, 2019

Uit de "flyer": "De ‘Brugse meesters’ is een gezellig en heel internationaal getint toernooi in het hartje van de zomer, met deelname van meerdere grootmeesters en meesters. Combineer een bezoek aan Brugge met deelname aan ons toernooi.

Het toernooi heeft een nieuwe locatie gevonden in het oude centrum van de stad. De belangrijkste verblijfsmogelijkheden zijn dan ook vlakbij: van jeugdhotels over bed & breakfast tot betaalbare hotelkamers en vijfsterrenhotels. Brugge heeft het allemaal. Neem een kijkje op onze site voor enkele tips.

Parkeren vlakbij kan in de parking onder ’t Zand of in één van de andere stadsparkings. De gratis parking in de Magdalenastraat ligt op 10 minuten wandelen van de speelzaal.

In de analysezaal bewaren we de sfeer met een aangepaste lokale bierkaart. Voor de jongeren (en minder jongeren) zijn er trainers aanwezig om de partijen na te spelen en bij te leren."

Dit mag ik dus niet missen!  9 ronden "accelerated swiss" en lekkere restaurantjes op 't Zand 🙂. Ook Geert schreef zich in en zal ook als chauffeur optreden. Dank je wel Geert!

Paringen, resultaten en klassement kan je volgen op de website van het toernooi.

Slotbeschouwingen

 • Evenement gewonnen door GM Legky Nokolay met 7,5 uit 9.
 • De collega's van mijn club in Veurne deden het niet slecht.
 • Geert werd 36-e met een verdienstelijke 5,5 uit 9 (Hij speelde 2 x tegen de "grootten"  op de "live" borden!).
 • Jean begon sterk en viel dan een beetje terug.  Hij eindigt 103-e met 4,5 uit 9.
 • Ikzelf eindig op de 118-e plaats met 4 uit 8 (één ronde moeten missen voor een familaal evenement die ik niet wou missen).  Tevreden met dit resultaat want ik kreeg forse tegenstanders voorgeschoteld.  

Slechts van één zaak heb ik spijt: mijn verlies met wit in de 5-e ronde tegen de Italiaan Tommaso Penna (Fide 2014). In de bovenstaande stelling vond ik het beslissend stukoffer Pf6 ! ... en sta gewonnen.  In de afwikkeling naar het eindspel dreigt een remise door herhaling van zetten en hiervoor heb ik wel wat tijd nodig om dit te counteren. Ik vindt de winnende zet opnieuw en met nog 2'30" seconden op de klok voer ik die ook uit ... maar vergeet mijn klok in te drukken. Mijn tegenstander wacht rustig af tot ik door mijn vlag ging ... balen en kwaad op mezelf... maar de klok is nu eenmaal een onderdeel van de wedstrijd! 

 

16. aug, 2018

“Schaken in Brugge, die scone" … Een gezellig en heel internationaal getint toernooi met deelname van meerdere grootmeesters en meesters in het hartje van de zomer. Combineer een bezoek aan Brugge met deelname aan ons toernooi.”  

Zo werd het toernooi aangekondigd op de website van het evenement. En met succes! Met 220 deelnemers uit 32 landen waaronder 34 getitelde spelers, een record opkomst voor deze 4-e editie. 9 ronden Zwitsers (versneld) van 12 tot en met 16 augustus. Volledige details en resultaten kan je vinden via deze link.

Bart Meijfroidt is assistent arbiter voor dit evenement. Voorts is de schaakclub Veurne vertegenwoordigd door Geert Danneel, Jean Lucas en ikzelf. Voor mij is het mijn eerst optreden in een internationaal toernooi sinds mijn gezondheidsproblemen. Ik mag nog steeds niet rijden maar kan met Geert mee; dankjewel Geert! Ook mijn tweede club Grande-Synthe is goed vertegenwoordigd met Philippe Blot, Albert De Hooghe en Samer Ismael.

Dag 1 dubbele ronde

R1

Ik met wit tegen een Duitser Andreas Pauckstadt (rating 0 ???? … rare paring … ik heb zo mijn twijfels en inderdaad, hij speelt in België en heeft een Fide rating van 1788). In het middenspel win ik een pion. Hij tracht tegenspel te creëren maar ik kan hem naar een eindspel leiden waar ik hem overspeel 1-0 .  

De partij heeft wel lang geduurd, dus snel een soeptje en sandwich in de cafetaria want volgende ronde start al om 15 u.

En mijn vrienden: Geert- 1754  1-0 ; 1377 – Jean  1 – 0 (Jean laat hier een steek vallen) ;  1355 – Philippe 0 – 1 ; 2302 – Albert 1 – 0 en Samer – 1329 remise.

R2

Met zwart tegen Chauvon Guillaume (2030). Ik kom goed uit de opening en hou tot in het eindspel het evenwicht.  Ik heb er vertrouwen in dat dit remise wordt maar met een ondoordachte zet geef ik de enige open lijn prijs en dat wordt mijn ondergang. 1 - 0.

En wat deden mijn clubgenoten: Philippe – 1990 0 - 1  ;  2200 – Geert  1 – 0 ;  Albert - 1712 0 - 1 (Albert laat een steek vallen) ; 1784 - Samer 1 - 0 ; Jean - 1245 1 - 0 .

Dag 2 dubbele ronde

R3

Het zijn versnelde paringen.  De wedstrijdleiding heeft de deelnemers in 3 groepen verdeeld die respectievelijk 2 ,  1 en 0 fictieve punten bijkrijgen voor de paringen en dit tot in ronde 5. Blijkt dat ik nog net in groep 2 geplaatst werd (+1) en dus laagste Elo.  Dit zal wel niet zo positief zijn in de paringen.  

En inderdaad ik speel in ronde 3 met wit tegen een Ier Scott Luke (1873).  Hij skipte de eerste 2 ronden en kreeg hiervoor 2 x ½ punt en heeft met zijn fictief punt nu 2 voor de paringen net als ik. Vanaf de opening sta ik al minder. Ik wijk af van mijn gebruikelijke variant en dit blijkt geen goed idee te zijn  0 – 1.

En de collega’s: 2228 (WIM) – Albert 1 – 0 ; Philippe – (WFM) 1990 0 – 1 ; Geert – 1726 1 – 0 ; Samer – tegen niet gerate speler    1 – 0 ; 1803 – Jean  1 – 0. De Elo’s overheersten!

Ik had vroeg gedaan dus richting "t Zand en restaurantje zoeken! Het was gezelling op 't terras in 't zonnetje en in gezelschap van Philippe. 

R4 

Met zwart tegen Gottfriedt Jonathan een niet gerate speler zogezegd maar blijkt uiteindelijk ook weer een Fide rating van 1784 te hebben.  We zijn nu al in de 4-e ronde en nog steeds is dit niet aangepast ... dit roept toch vragen op.  

In de opening kies ik voor een scherpe variant.  Dit verrast mijn tegenstander een beetje maar na een zetverwisseling blijkt de variant niet houdbaar te zijn .  Het kost me niet alleen een pion maar hij kan een matnet opzetten dat ik niet meer kan pareren. 1-0 .

En mijn vrienden?  1760 – Geert  remise (Geert laat zich verrassen door een jong Chinees talentje) ;
1786 – Philippe 1 – 0 ; 1463 – Samer 0 – 1 ; Albert – 1828 remise (ook Albert laat zich verrassen) ; Jean  - 1573 0 – 1 .

Dag 3 dubbele ronde

R5

Albert moet wegens andere verplichtingen de volgende 3 rondes missen. Hij besluit dan ook om het toernooi te verlaten. 

Laatse paring met fictieve ounten! ik kom uit met wit tegen  Roger Dhaenens, een veteraan als ik,  met 1580 Elo. Veruit mijn beste partij ik speel de opening perfect en win een pion. Hij biedt nog wat weerwerk maar vooraleer de laatste Toren af te ruilen verdwenen was het gewoon berekenen ... hij kwam in zetdwang en theoretische winst voor mij 1 - 0.  Tijd genoeg om een restootje te doen op 't Zand in de Gulden Spoor  ... mosseltjes mmmhhhh! 

Et mes potos: Geert - niet gerate Chinees meisje ???? remise , Samer - 1793 remise ;  1404 - Jean 1 - 0 en Philippe - 1412  0 - 1 .

R6

Normale paringen vanaf nu ... tja .... met zwart tegen Raf Barzeele 2009 ... Engels. Ik speel een variant die hij blijkbaar niet goed kent.  Hij zwoegt en puft, komt helemaal niet goed uit de opening en verliest een pion. Het ziet er goed uit voor mij maar enkele minder actieve zetten van mijnentwege laten hem toe zijn stukken beter te doen samenwerken.  Uiteindelijk neemt hij het initiatief over en dan begint het overwicht van 400 elopunten te spelen. 1 - 0. 

Et les copains? 2164'(CM) - Samer 1 - 0 ; Jean tegen een nationale ratin van ... 64 ???? (begrijpe wie kan) 1 - 0 ; niet gerate speler - Philippe 0 - 1 en 1507 - Geert 1 - 0 (dit deed pijn).

Dag 4: 15 augustus dubbele ronde

Arbiter Bart is er niet wegens de half oogst simultaan in Veurne waar hij als organisator toch niet afwezig kan zijn. 

R7

Met wit tegen Rudi Dewilde 1307. Rudi was blijkbaar nog niet goed wakker ... in de opening geeft hij een pion weg zonder compensatie op zet 7 en blundert een stuk weg op zet 12 ... hij gaf dan maar op 1 - 0 .  Veel tijd voor mij om Brugge te bezoeken en lunchke bij "Arthie's" met mijn zoon die langskwam.

En de vrieden: 1264 - Jean 0 - 1 ; Philippe - niet gerate speelster 1 - 0 ; Geert - 1528 (Chineesalentje) 0 - 1 (oei) ; Samer - 2009 0 - 1.

R8

Met zwart tegen Vintioen B (1873).  Mijn slechtste partij.  Ik mis de opening volledig (door af te wijken van mijn gekende variant).  Vandaar gaat het verder bergaf.  Mijn tegenstander verbetert zijn positie constant terwijl daar niets tegenover kan plaatsen.  Uiteindelijk probeer ik een uitval met mij dame maar door gebrek aan ruimte komt ze in moeilijkheden en verlies ik zwaar materiaal. 1 -0 .

Et les compagnons du club? Philippe - 1860 0 - 1 ; 1743 - Samer 0 - 1 en Jean - Geert remise

Dag 5 de slotronde

Met wit tegen Panicos Koureaas 1375 een sympathieke Italiaan. We komen nagenoeg evenwichtig uit de opening.  Zijn kansen liggen op de damevleugel, de miojnn op de koningsvleugel. Zijn stukken zijn dan ook eerder gericht op de damevleugel en kunnen niet gemakkelijk ter verdediging van zijn Koning gebracht worden.  Dan maar de Dame in de strijd werpen denkt hij. Het gebrek aan ruimte daar wordt zijn dame noodlottig.  Hij verliest ze en moet opgeven 1 - 0 .

En mijn companen? Geert - 1633 1 - 0 ; Samer - 1825 0 - 1 ; 1794 - Jean 1 - 0 en 1326 - Philippe 0 - 1 .

Slotbeschouwingen

 • Toernooi winnaar werd GM Koneev Oleg met 7,5 uit 9 (haalt het van GM Wan Yunguo op weerstandspunten). 
 • Geert deed het nog best van al mijn maten met 4,5 uit 9 maar het kost hem wel wat Elopunten.
 • Samer (bon tournoi) en Philippe (ça coûtera quelques points elo) eindigen met 4 uit 9.
 • Jean behaalt 3,5 uit 9 (kost eveneens Elopunten denk ik).
 • Albert 1,5 maar uit 4 (perte Elo surement).
 • Ik eindig eveneens met 4 uit 9 maar boek toch een Elowinst van ongeveer 12 punten.  Best tevreden voor mijn heroptreden want dit was een sterk bezet toernooi.
 • De Brugse Zot was weer zeer lekker ... wat tegenviel was de onduidelijkheid omtrent de paringen mede door het feit dat de Elo's niet altijd juist ingebracht werden (kwestie van organisatie).  

 

16. aug, 2017

Super opkomst dit jaar met 150 deelnemers (101 vorig jaar).  Dit toernooi zit dus duidelijk in de lift. Op de startratinglijst sta ik op de 115-e plaats … het wordt dus zwaar. Voor Veurne doen ook nog Jean en Geert mee. Voor mijn Franse ploeg Grande-Synthe doet de voorzitter Philippe Blot mee. En Focus TV kwam even langs om het evenement te verslaan:  

https://youtu.be/KB43Q1YaapA

 

 

 

 

 

 

 

Dag 1: 13/8/2017 ... vertraging door paringsproblemen

Ronde 1

In de eerste ronde kom ik met zwart tegen een kandidaat meester te staan, de sympathieke Martijn Maddens (2087). Net voor het startsein van de ronde … “coup de théatre” … men heeft iemand vergeten, de paringen moeten overgedaan worden. Uiteindelijk blijf ik wel tegen Martijn spelen maar krijg nu wit. Ik kom goed uit de opening en kan de pionnenformatie voor zijn Koning open breken. Dit blijkt niet zo erg te zijn want hij kan ondertussen zijn Toren binnen brengen op de 2-e rij en dit blijkt decisief te zijn.  Een paar zetten later moet ik mijn dame geven voor een toren en een pion en mag enkele zetten later de strijd staken 0-1. Van mijn clubgenoten kon alleen Geert winnen. Het overwicht aan Elo’s gaf logische uitslagen in ronde 1.

Vercruyce Danny (1332) - Geert (1932)  0-1
Philiipe (1598) -Dijkhuis Oele (2033) 0-1
Barzeele Raf (1996) – Jean (1564) 1-0

Philippe en ik hebben tijd om een restaurantje te doen op ’t Zand in ‘Palieterke.

Ronde 2 om 15u

Ik word gepaard tegen Hugo Froeyman (jong gastje nog niet geklasseerd).  Weer een “coup de théatre” hij heeft de eerste twee ronden bye gegeven (kan volgens reglement) en men was dat blijkbaar vergeten.  Dus nieuwe paringen … ik speel nu met zwart tegen een nog niet geklasseerd gastje Lootvoet Dante. Is nog een beginneling en moet nog veel openingstheorie leren. Sympathiek is hij zeker want hij vroeg prompt wat ik voor hem zou drinken. Al snel stond hij 1, 2, 3 pionnen en een stuk achter.  Ik heb dan maar een stuk teruggegeven … het kereltje speelde dapper voort en gaf op toen hij zag dat het uitzichtloos was. 1-0 En wat deden mijn clubgenoten?

Geert-Jicman Ligia-Letitia (2178 WIM) 1-0 (Geert speelde een dijk van een partij en de Roemeense WIM kon er niet mee lachen)
Philippe-Downey Keith (1802) 0-1 (goed gestreden maar toch moeten plooien)
Jean-De Vroe Philippe (1773) 1-0 (nog altijd gevaarlijk de Jean)

Dag 2: 14/8/2017 … de naamkaartjes zijn beschikbaar … de mijne vermeldt mijn officiële titel AFM (Arena Fide Master) ;-)

Ronde 3

Met wit tegen Jan Damen, een Nederlander met 1882 Elo (maar geen Fide rating). De opening is volledig symmetrisch tot zet 10 en beide partijen hebben geen zwakke plekken in hun stelling. In het middenspel geeft hij 2 lichte stukken voor een Toren en een pion. Volgens Houdini is het evenwicht nog altijd niet verstoord en leidt dit tot remise wat we ook overeenkomen op zet 28.

Et que font mes amis?

Luminet Denis (2176) – Geert 1-0 (Geert se bat bien mais doit s’incliner après une partie marathon)
Callebaut Katia (1289) – Philippe 0-1 (Philippe n’était pas bien dans la partie mais la jolie et gentille dame lui fait un cadeau)
Andersen Niels Eric (1898) – Jean 1-0 (Canelle s’était détaché et allait visiter les GM … cela a certainement dû distraire Jean du jeu)

Ronde 4

Na restaurantje ‘Zand 27 begin ik aan mijn namiddag partij, met zwart tegen Jan Feys 1920. Geen van beiden kan een tastbaar voordeel creëren en het wordt remise. Houdini zegt wel “black is slightly better” maar in de post mortem-analyse konden we geen winstvariant vinden.

En mijn kompanen?

Geert – Decrop Benjamin (2173) 1-0 (Zwart maakt een foutje in de opening en Geert offert hierop prompt en stuk en maakt brandhout van zwarts stelling.  Hij vergeet het echter af te maken waardoor er een woelige voortzetting volgt met wisselende kansen tot Geert iets overziet en er matdreigingen in de lucht hangen. Om dit op te lossen is er nog 1 zet: een torenoffer. Iedereen denkt dat zwart nu een ondekbaar mat tegen krijgt maar na uitvoering van de zet merkt Geert dat er toch nog een parade is … zwart ziet het echter niet en geeft op … tot grote verbazing van Geert)
Jean- Aardenburg Piet (1768) 0-1 (heb ik niet gevolgd)
Labieze Steven (1800)-Philippe (sterk gespeeld van Philippe)

Dag 3: 15/8/17 … Hoogdag maar niet voor mij! Eerst uitgeregend en dan afgedroogd ;-)

Ronde 5

Met zwart tegen een Welshman Downey Keith (1802). Een habitué van grote toernooien (Guernsey, Gibraltar, …). Ik had me nochtans goed voorbereid maar een blunder op zet 17 kost mij een stuk en verder spelen had geen zin meer (+5,5 zegt Houdini).  Vroeg gedaan en toertje naar ’t stad dacht ik maar ver ben ik niet geraakt want door een stortvlaag moest ik schuilen op ‘t Zand … een restaurantje dan maar hé ;-) in de Gulden Spoor, toeristenmenuutje met alles erop en eraan om mijn verliespartij van de voormiddag te verwerken.

Et mes compagnons?

Faure Stephane (2109)-Geert 1-0 (je n’ai pas suivie cette partie)
Philippe-Cuvelier Annelies (1792) 1-0 (belle prestation de Philippe)
Decock Hans (NC) –Jean 0-1 (gain facile pour Jean)

Ronde 6

Met wit tegen De Blende Nardo (1717). Ik kom goed uit de opening maar geef mijn voordeel weg op zet 19. Dit kost een pion die ik denk terug te winnen. Dit lukt ook maar telkens komt mijn stelling opnieuw onder druk die ik enkel kan oplossen … ten koste van een pion. We geraken dus in een eindspel met de betere kansen voor zwart maar toch net houdbaar. Al bij al was het die apero, de wijn en de stevige maaltijd die me deden indommelen met een verloren eindspel als gevolg 0-1.

En mijn clubgenoten:

Geert-Kalaiyalahan Akshaya  (FM 2127) remise (prachtig resultaat tegen vrouwelijke FM van 16 jaar)
Jean-De Winne Oswald (1705) 1-0 (mooie winst van Jean)
Van Der Velde Wytse (1960) –Philippe (moest plooien)

Dag 4: 16/8/17 Mijn heropstanding na “black Tuesday”

Ronde 7

Met zwart tegen opkomend talentje Peeters Alex (1404). De partij blijft na de opening in evenwicht met wisselende kansen. We belanden in een Toren en Paard eindspel en hier overziet de kranige jongen een Paardvork en pardoes hij is een Toren kwijt. De sportieve jongen gaf spontaan op! 0-1. En terug naar ’t Palieterke ;-)

Et les copains?

Somerfield Adrian P (2081)-Geert (je n’ai pas suivi la partie)
Philippe-Deblauwe Pauwel (1782) (le président est en forme)
Van Malder Klaus (1788)-Jean remise (bonne prestation de l’ami Jean)

Ronde 8

Met wit tegen Schleck Viktor(1682). Wij hadden er beiden niet zoveel zin in om een marathon partij te spelen. Op zet 22, in een betere positie voor hem, stelt hij remise voor. Ik aanvaardde en Houdini geeft mij gelijk (-1,18).

Mijn lotgenoten:

Geert-Da Silva Heleno Jorit (1660) (Iepers talentje … Geert had zich voorgenomen om deze keer zonder schrik dit jong geweld aan te pakken en weigert dan ook prompt een remise voorstel. De krampachtige situatie van zwart leidt tot overbelasting van de Dame en de stelling begeeft 1-0!
Jean-Truman Richard G (1932) 0-1 (partij niet gevolgd)
Marinc Damir (1982)-Philip 1-0 (partij niet gevolgd)

Dag 5: 17/8/17 de slotronde

Ronde 9

Mabile Manuel (1793) – Jacky

Geert had mij de avond voordien op de terugweg al gemotiveerd om er alsnog een goed toernooi van te maken … een win was dus een must. De paringen slaan wel weer tegen (ei zo na een 1800). Maar toen gaf Caïssa me een duwtje. De sterke speler gaat regelrecht in een huisvariant … ik voel me op mijn gemak en speel de opening de eerste 13 zetten à tempo. Dit is allemaal theorie die mijn tegenstander blijkbaar ook kent want ook hij doet er geen tijd over. Op zet 14 komt mijn huisanalyse … dit deed hem wel nadenken … en twijfelen. Het kost me wel 47 zetten om hem op de knieën te krijgen. 0-1 en een goed gevoel ;-)

Hoe verliep het mijn clubgenoten?

Logie Bernard (1793)-Geert (een ontgoochelde Geert, ook hij had graag goed afgesloten)
Philippe-Feys Jan (1920) (Philippe bevestigt zijn goede vorm)
Piceu Jarid (1676)-Jean (Jean gaat ten onder tegen een Brugs talentje)
 

Conclusion

 

 • Tournoi gagné par le jeune MF Néerlandais Van Foreest Lucas avec un impressionnant 8 sur 9. Une 3-e norme de MI pour le jeune MF Néerlandais Lai Hing Ting qui finit 2-e avec 7,5 sur 9.
  Tous les détails à voir ici.

 • Je finis 88-e avec 4,5 sur 9, une performance de 1703 et un gain Elo de 14 points (dommage que mon gain contre un non classé et mon nul conte un 1880 national ne m’ont rien rapporté au niveau Elo).

 • Les collègues ont également un bilan positif :
  Geert 72-e avec 4,5 sur 9, une perf de 1953 et gain Elo de 12 points
  Jean 111-e avec 3,5 sur 9 , une perf de 1645 et gain Elo de 17 points
  Philippe 67-e avec 5 sur 9,une perf de 1861 et gain Elo de 55 points  

 • Superbe tournoi donc du Président du Coin de l’Echiquier Grande Synthe Philippe Blot qui remporte aussi le 1-r prix dans la catégorie Elo < 1600. Il a également su apprécier la « Brugse Zot » !

 • Tournoi très fort, bien organisé dans une ambiance conviviale. J’y retourne l’année prochaine.

 • Next edition : 12/8 – 16/8/2018   

 


 

 

14. aug, 2016

 

 

Dit sterk Internationaal toernooi gaat door van 14 t/m 18 augustus. 9 ronden Zwitsers cadans 90’ + 30” per zet. 101 deelnemers treden aan (111 verleden jaar). Geert D., Jean en Jacky zijn opnieuw van de partij Ook Alain een schaakcompagnon van mijn club in Frankrijk is ingeschreven. Een unieke kans om getitelde spelers aan het werk te zien (9 met als top seed GM David Alberto 2561) en als het een beetje meezit misschien nog een paring tegen zo ’n topper. Mijn starting rank is 52.

 Dag 1 14/8/16

Ronde 1: all in black!

Jean Verliest met zwart tegen Liang Awonder een Amerikaanse IM van 12 met een rating van 2465!
Alain verliest met zwart tegen een 2156, hij houdt lang stand maar krijgt onder druk een paardvork voorgeschoteld.
Geert wint logischerwijze met zwart van een 1331.

Ik ben een beetje nerveus …. Ik mag plaatsnemen op het eerste bord en de partij wordt live uitgezonden op de Followchess site. Met zwart krijg ik GM Alberto voor mij, top seed en winnaar van de vorige editie. Ook hij zit met vragen … voor de eerste keer prijkt naast mijn naam nu ook mijn officiële Fide titel “AFM”( Arena Fide Master een officiële titel voor de mindere goden).   

Hij kende dat niet maar na mijn uitleg voelde hij zich al een stuk beter. Er komt een Franse koningsindiër op het bord. Ik kom probleemloos door de opening. In het middenspel valt hij op beide vleugels aan na het centrum vastgelegd te hebben. Toch iets te geweldig want achteraf zag hij voor mij enkele mooie tegenzetten en ik koos daarvan de beste (volgens Houdini). Hij blijft de pionnen op zijn koningsvleugel agressief opspelen en wint zo mijn h7 pion … maar ik heb compensatie met een koningsaanval. Ik neem nu wel mijn tijd, zie een “schijn” torenoffer maar na verschillende berekeningen kom ik er niet uit of ik de toren wel terugwin en verwerp deze kandidaat-zet (Houdini taxeert hem wel op -2 in mijn voordeel). Zoals dikwijls komt dan in de plaats een mindere zet die mijn tegenstander in staat stelt het initiatief definitief en beslissend over te nemen. 1-0.

De namiddag ronde begint pas om 15 u, ruimschoots de tijd dus om lekker te gaan tafelen op ’t Zand in "'t Palietterke"… ik heb het verdiend 🙂

Ronde 2: all in white!

Geert mag het met wit proberen tegen die jonge IM. De stelling is zeker “unbalanced” 3 pionnen meer bij Geert maar een stuk minder. Blijkbaar doet het eloverschil ook hier zijn werk en Geert moet plooien.
Alain wint gemakkelijk met wit van een niet ge-”rate” jeugdspeler.
Jean wint ook gemakkelijk met wit van een dame met 1331F.

 Ik speel met wit tegen KOSK-er Danny Vercruyce 1352F. Na de opening zet zwart een veelbelovende koningsaanval op. In het middenspel kan ik een pion winnen maar de dreigingen op mijn koningsvleugel worden nu wel zeer reëel. Met enkele minutieuze zetten kan ik mijn stelling echter consolideren en nog een tweede pion winnen. Er volgt een derde en als mijn tegenstander die centrumpions ziet oprukken strijkt hij de vlag. 1-0

 Dag 2 15/8/16

 Ronde 3: all black again

Da Silva Heleno Jorit 1583F – Geert 0,5-0,5 Geert wordt verrast door een onconventionele openingsopstelling. Na een torenoffer van het jong Iepers talentje moet Geert berusten in remise door eeuwig schaak.
De Winne Oswald 1771F-Alain 1-0
De Blauwe Pauwel 1879F- Jean 0-1
Jacky speelt met zwart tegen een Nederlander Van Loy Rick 1899F. Het Millner Barry gambiet … bord in vuur en vlam dus maar volop in mijn huisanalyse! Ik consolideer mijn stelling rustig en behoud mijn pluspion. Toen mijn tegenstander nog een kwaliteit moet geven begeeft zijn stelling en hij geeft dan ook sportief op (Houdini taxeert mijn stelling met zwart op -5). 0-1!

Niet veel tijd ... maar toch genoeg om mijn mooie overwinning te vieren in Resto 't Zand 27 ;-)

Ronde 4: all white again

Jean – Kurt Piceu 1944F 0-1
Geert – Demeyere Dirk 1627F 1-0
Alain- Cool Tristan NC 1-0
Jacky speelt met wit tegen Harold Larsen 1978F. We komen gelijk uit de openingen belanden in een toren eindspel met paard tegen mijn loper en pionnen op beide vleugels. Mijn enige zwakte is dat mijn pionnen over drie eilandjes verdeeld zijn. Remise zegt Houdini maar bijster moeilijk en Harold kon zijn licht voordeel verzilveren. 0-1.

 

Dag 3 16/8/16

Tytgat Karel 1709F –Geert 0-1
Van Loy Rick 1899F-Jean 0,5-0,5
Deschepper Simon 1723F-Alain 1-0
Jacky speelt met zwart tegen Kruijf Caspar.  Weer in mijn voorbereiding … maar dit keer liep het niet zo goed af. Wit komt met een minuscuul voordeel uit de opening (een achtergebleven pion in mijn stelling).  Oplosbaar zegt Houdini mij achteraf maar in het zoeken naar de juiste oplossing vergat ik naar mijn Koning te kijken en liet me pardoes mat zetten.
Dit was lang geleden …

Vroeg gedaan en dus toch maar een restootje in Hotel ’t Zand … al was het maar omdat die mat in één niet alleen op mijn maag zou liggen!

Ronde 6

Geert-Artels Lieven 2047F 0,5-0,5
Jean-Kolp Théo 1783F 1-0
Alain-Lequy Cedric NC 1-0
Jacky speelt met wit tegen Bernaert Michael NC (maar 1635 Nationaal). Francis weet mij te vertellen dat het een beloftevolle jeugdspeler was die na een volledige stop nu (=25 jaar) herbegint.  Hij heeft trouwens al 2,5 uit 5! Ik hou er zo niet van om tegen niet Fide gerate spelers uit te komen en wil er dus vlug van af zijn (ne keer vroeg thuis is ook meegenomen).  Ik kom beter uit de opening en stel dan ook prompt remise voor. Hij weigert natuurlijk … ik tover dan maar een stelling op het bord die hem quasi verplicht van herhaling van zetten uit te voeren.  Hij berust in remise!

Dag 4 17/8/16

Dalschaert Didier 1866F- Alain 0-1. Très beau gain d ’Alain!
Artels Lieven 2047F-Jean 1-0
Veerlinde Tieme 2226-Geert 1-0
Jacky met zwart tegen jonge kracht Casimir Roose 1282F (KOSK, ik ken hem van de IC). Hij probeert c4 tegen mij en komt met aardige druk uit de opening. Mijn gedrukte gesloten positie houdt stand en hij stelt remise voor. Ik speel verder en kan mijn paarden herschikken met een aanval op de Koningsvleugel. Dit had hij serieus onderschat. Zijn stukken staan gericht op mijn damevleugel en komen te laat om soelaas te bieden … hij loopt mat. 0-1.  Lunchke "au singe d'or" ... lekker en zalig op het terras ;-) 

 

Ronde 8

Alain –De Vent Rens 1899F 1-0. Apparemment très en forme Alain!
Jean – Vande Ginste Michael 1774F 0-1
Geert – Deschepper Simon 1723F 0-1
Jacky met wit tegen Verbeke Lucas 1435F. Een jong talent. Ik ontmoete hem al verleden jaar in de Brugse Meesters en kwam toen niet verder dan remise. De jonge knaap speelt zeer agressief maar ik kom toch met een licht voordeel uit de opening. Het gevecht om het centrum lijkt beslissend in deze partij. Een gemakkelijk te pareren matdreiging van mij wordt vakkundig gecounterd met stukwinst er bovenop. Dit voordeel gaf de jonge kerel niet meer weg. Bij volgend stukverlies was opgave nog de enige goede zet voor mij 0-1.

Dag 5 18/8/16 de slotronde!

Ronde 9

 

Raf Barzeele 1978F – Alain 1-0
De Winne Oswald 1771F – Geert 0-1
Bernaert Michael 1635N – Jean 1-0

 

Devos Johan 1492F-Jacky 1-0. Ik probeer iets nieuws in de opening. Ik kom onder druk na de opening maar kan dat redelijk goed opvangen en geleidelijk aan mijn positie verbeteren. Na een pionbreak worden de zaken kritiek (voor beide). Uiteindelijk win ik een pion maar hij dringt mijn stelling binnen. Hij is in tijdnood 3 minuten tegen 21 voor mij. In plaats van de stelling gecompliceerd te houden dreig ik even mat, dat wel gemakkelijk te pareren valt. Een beslissende fout die mij de partij kost (ondekbaar mat). Achteraf zie ik dat de man Nationaal toch een rating van 1635 heeft.

 

Slotbemerkingen

 

 • Toernooiwinnaar is GM Epishin met 7,5 uit 9. Alle resultaten en details hier.

 • Geert wordt 32-e met 5 uit 9.

 • Alain wordt 62-e met 4 uit 9 (très bonne prestation avec quelques beaux gains!)

 • Jean wordt 71-e met 3,5 uit 9

 • Ik word 73-e (gedeeld 71-e) eveneens met met 3,5 uit 9, Het kost mij 19 Elo punten. Drie blunders (waarvan 2x overzien van mat in één)… was lang geleden. Positief is dat ik slecht 1 remise speelde.

 • Sterk toernooi en lekkere restaurantjes op ’t Zand. Volgend jaar terug en beter!